Teknologigiganten Apple, som er selskapet bak Iphone, Ipad og Mac-datamaskinene, fikk et resultat på 8,72 milliarder dollar i regnskapsmessig tredje kvartal som ble avsluttet 30. juni, opplyser selskapet i kvartalsrapporten som ble lagt frem tirsdag kveld. 

Det var ventet et resultat på 8,2 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Factset. 

I tilsvarende kvartal i fjor endte resultatet på 7,8 milliarder dollar. 

Omsetningen endte på 45,41 milliarder dollar i kvartalet, mens det var ventet 44,89 milliarder dollar. I tilsvarende kvartal i fjor var omsetningen på 42,36 milliarder dollar. 

De solide tallene førte til at aksjen i 23-tiden tirsdag var opp 6,1 prosent til rekordhøye 159,20 dollar i utvidet handel. Ifølge Marketwatch er intradagrekorden for Apple-aksjen på 156,65 dollar. 

Avslutning på årlig salgssyklus

Analytikere og investorer legger tradisjonelt mindre vekt på Apples resultater i tredje kvartal enn ellers i året, siden selskapet har som tradisjon å lansere nye versjoner av mobiltelefonen Iphone i starten av september. Dermed markerer tredje kvartal gjerne slutten på salgssyklusen for hver Iphone-versjon. 

Og allerede i forbindelse med fremleggelsen av tallene for andre kvartal i år medga Apples toppsjef Tim Cook at selskapet opplevde en pause i folks kjøp av Iphone, noe han mener skyldes de stadig tidligere og hyppigere spekulasjonene om nye iPhone-modeller.

Det har blant annet vært spekulasjoner blant analytikere og i pressen om at Apple i år kommer til å lansere en ny og dyrere toppmodell med en prislapp på over 1000 dollar i forbindelse med at Iphonen fyller ti år.

Kraftig Ipad-vekst

Det var imidlertid flere positive overraskelser rundt selskapets produktomsetning i kvartalsrapporten.

Den viser riktignok at Iphone-salget falt med 19 prosent i tredje kvartal sammenlignet med foregående kvartal. Salget var imidlertid opp to prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. 

I kvartalsrapporten opplyser selskapet at det solgte 41 millioner Iphone-enheter i kvartalet, noe som ga en omsetning på 24,85 milliarder dollar. Det var ventet et salg på 40,7 millioner enheter, ifølge estimater innhentet av Streetaccount. I tilsvarende kvartal ifjor solgte selskapet 40,4 millioner Iphone-enheter. 

Antall solgte Ipad-enheter endte på 11,4 millioner i kvartalet, mot ventet ni millioner. Salget utgjør en betydelig økning både fra foregående kvartal, da det ble solgt 8,9 millioner Ipad-enheter, og fra samme kvartal året før, da det ble solgt ti millioner enheter. Ipad-salget ga en omsetning på 4,97 milliarder dollar, som tilsvarer en omsetningsvekst på hele 28 prosent fra foregående kvartal og 15 prosent fra samme kvartal året før. 

Antall solgte Mac-datamaskiner var på 4,29 millioner, mot ventet fire millioner. I samme kvartal året før ble det solgt 4,25 millioner Mac-maskiner. Mac-salget sto for 5,59 milliarder dollar av omsetningen i kvartalet. 

Apple melder også om vekst i tjenesteomsetningen, som endte på 7,27 milliarder dollar i kvartalet. Det er en vekst på tre prosent fra foregående kvartal og hele 22 prosent fra samme kvartal i fjor. 

På årsbasis økte omsetningen i samtlige regioner i verden, bortsett fra i Kina. I Kina falt den med ti prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år. 

Apple-sjef Tim Cook trekker imidlertid frem den samlede omsetningsveksten og rekordhøy omsetning innenfor tjenestesegmentet.

– Med omsetningen opp syv prosent på årsbasis er vi glade for å kunne rapportere økende vekst for tredje kvartal på rad og den høyeste omsetningen innen tjenester i et kvartal noensinne, sier Cook i en pressemelding fra selskapet tirsdag.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: