Apple har hatt et eventyrlig år på børs i 2019. I skrivende stund er aksjen opp 83,22 prosent siden 2. januar 2019, og har slått rekord etter rekord i året som har gått.

Samtidig har selskapet oppnådd en markedsverdi på 1363 milliarder dollar, som gjør det til det mest verdifulle av de store teknologikjempene målt i børsverdi.

Det slår med det andre giganter som Facebook (585 milliarder dollar), Amazon (887 milliarder dollar), Alphabet (926 milliarder dollar) og Microsoft (1.200 milliarder dollar) med god margin.

Påvirket av handelskrig

I et 2019, som har vært preget av handelskrig mellom stormaktene USA og Kina, har frykten for økte kostnader knyttet til produksjon og varer samtidig vært særlig tilstedeværende for Apple.

Mellom mai og juni i år opplevde aksjen et fall på nesten 20 prosent, da de to landene tilspisset handelskrigen ytterligere. Dessuten er det meldt om et stadig fallende Iphone-salg i Kina, som igjen har gjort at Apple har måttet kutte i produksjonskostnadene.

Det har ført til at Apple-aksjen har opplevd den største økningen i salgsanbefalinger blant de 40 største selskapene på børs i USA, ifølge nettstedet FactSet. I år gikk antallet analytikere som anbefalte salg av aksjen fra null til fem blant totalt 44 analytikere, skriver det amerikanske nettstedet CNBC.

Til sammenligning har giganter som Microsoft, Amazon og Google-eier Alphabet en nedgang eller flat utvikling i analytikernes salgsanbefalinger.

Maxim Group og Rosenblatt Securities var to av meglerhusene som nedgraderte aksjen i år. De har pekt på blant annet handelskrigen, samt bekymringer knyttet til salg av Iphone i året som kommer.

Har utvidet horisonten

Ifølge CNBC skyldes børsoppturen Apples evne til å tilby andre produkter enn Iphone. Med lanseringene av Apple TVs strømmetjeneste, Apple Watch og ørepluggene Airpods har giganten klart å veie opp for en dalende interesse for smarttelefonen, som også opplever økt konkurranse fra merker som Samsung og Huawei.

Toppsjef i Apple Tim Cook. Han tok over etter grunnlegger Steve Jobs' død i 2011. Han har jobbet i selskapet siden 1998.
Toppsjef i Apple Tim Cook. Han tok over etter grunnlegger Steve Jobs' død i 2011. Han har jobbet i selskapet siden 1998. (Foto: ANGELA WEISS / AFP)

Jeriel Ong, analytiker i Deutsche Bank, mener likevel det er grunn til bekymring, og peker på det han mener er en overvurdering av selskapets verdi. Aksjen handles for øyeblikket til mer enn 21 ganger forventet inntekt, skriver CNBC.

– Vi er bekymret fordi Apple priser inn en betydelig oppside for inntjening per aksje, og fremtidig forbedring i verdivurderingen gir liten sannsynlighet for å være en driver for aksjen etter oppturen i 2019, sier Ong, hvis bank har en hold-anbefaling på Apple-aksjen.

I forrige kvartal hadde Apple en omsetning på 64 milliarder dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.