På forhånd var det ventet at det ble skapt 500.000 nye jobber i september, ifølge Trading Economics. Men «månedenes viktigste tall» skuffet:

I september ble det skapt 194.000 nye jobber i USA.

Samtidig revideres de to foregående månedenes sysselsettingstall opp med 169.000. Arbeidsledigheten falt overraskende mye fra 5,2 til 4,8 prosent. Økonomer hadde regner med at den skulle falle til bare 5,1. Sysselsettingen og arbeidsledigheten måles i to ulike undersøkelser, noe som forklarer at sysselsettingen kan skuffe, samtidig som ledigheten faller.

De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi. Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), og de følges også tett i finansmarkeder over hele verden.

Ikke spikeren i kisten

Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland, sier at tallene skuffer – men peker også på at enkelte elementer var bedre enn ventet.

– De to forrige månedenes sysselsettingstall ble oppjustert. Det bedrer bildet litt, men langt ifra nok til å oppveie for det negative inntrykket. Spørsmålet er hva som har sviktet. Er det etterspørselen etter arbeidskraft eller er det tilbudet?, sier hun.

Haugland sier at det var knyttet spenning til om de siste restene av den ekstraordinært høye arbeidsledighetstrygden som ble fjernet i starten av september, ville føre til at flere melde seg inn i arbeidsmarkedet igjen.

– Det virker ikke som det hadde en slik effekt. Her er det nok ikke etterspørselen etter arbeidskraft som er problemet, men tilbudet av arbeidskraft.

Sentralbanksjef Jerome Powell har uttalt at Fed trenger en «god nok» arbeidsmarkedsrapport dersom de skal starte nedtrappingen av de kvantitative lettelsene i november.

– Det blir veldig spennende å se hvordan Fed reagerer på dette, i og med at rapporten er såpass svak. Samtidig så faller ledigheten og sysselsettingstallene er noe oppjustert.

Hun mener innholdet i rapporten kan være god nok til at Fed likevel kan argumentere for å sette i gang innstramningen.

– Dette trenger ikke å være spikeren i kisten. Vi tror at Fed vil annonsere nedtrapping på det neste sentralbankmøtet i november, sier Haugland.

Svak nedgang

Fredag åpnet Wall Street med svak oppgang, men kort tid etter børsåpning snudde kursene.

Ved børsslutt så det slik ut:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede aksjer, falt 0,02 prosent
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 0,51 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 0,19 prosent.

Den siste uken har de amerikanske markedene blitt løftet etter at demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sa at de har inngått enighet med republikanerne om å heve gjeldstaket frem til begynnelsen av desember.

Bedre tall i privat sektor

I august kom jobbtallene inn langt svakere enn ventet, da det ble tilført 235.000 nye jobber. Det var 490.000 under analytikerestimatet.

Tidligere denne uken viste tall for den private sysselsettingen i USA at det ble skapt 568.000 jobber i privat sektor i september, mot ventede 428.000.

Sentralbanksjef Jerome Powell har uttalt at Fed trenger å se en «god nok» arbeidsmarkedsrapport for å kunne starte nedtrappingen av de kvantitative lettelsene i november. Den amerikanske sentralbanken kjøper obligasjoner for minst 120 milliarder dollar hver måned, for å støtte økonomien og for å holde rentene i markedet lave.

Da Fed la frem sin rentebeslutning i september skrev den at det nærmer seg slutten for støttekjøpene.

– Støttekjøpene har vært kritiske og har hjulpet til med å stabilisere markedet. Vi har diskutert hvor raskt nedtrappingen skal skje. Så lenge økonomien er på bedringens vei ser vi for oss en gradvis nedtrapping som blir avsluttet rundt midten av neste år, sa sentralbanksjef Jerome Powell. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.