I 2018 etablerte de to pengesterke investorene Arcane Crypto, en kryptovalutavirksomhet som i løpet av de siste to årene har gått inn i flere prosjekter og lansert eget hedgefond.

I fjor vår fikk de spillgründer og pokerspiller Morten Klein på eiersiden.

Nå vil de ta Arcane Crypto på børs.

Prises til 300 mill.

I en melding fra det svenske børsnoterte selskapet Vertical Ventures torsdag fremkommer det at selskapet og majoritetseierne av Arcane har inngått en intensjonsavtale som innebærer at Arcane overtar Vertical gjennom et omvendt oppkjøp.

Etter transaksjonen vil aksjonærene i Arcane eie 92,5 prosent av aksjene i det nye selskapet. Ved forrige kapitalinnhenting i Arcane, hvor flere ansatte tegnet seg for aksjer, ble selskapet priset til 250 millioner kroner.

Prislappen på Arcane i intensjonsavtalen er på 300 millioner svenske kroner, tilsvarende 306 millioner kroner.

Arcane Crypto eies 34 prosent av Kristian Lundkvist, 33 prosent av Ketil Skorstad og ni prosent av Morten Klein. Resten av aksjene er fordelt på mindre aksjonærer.

Vertical Ventures er notert på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Transaksjonen er betinget av en godkjennelse av børsen.

Smidig inn «bakdøren»

– Vi har signert en intensjonsavtale. Nå jobber vi ut selve avtalerammeverket for å klargjøre for en endelig transaksjon mellom de to selskapene, sier daglig leder i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen.

Selskapet regner med at transaksjonen vil gjennomføres tidlig på høsten.

– Hvorfor gjør dere det på denne måten?

– Det handler blant annet om hurtighet. Det er en prosess som er smidigere og går raskere, og basert på den utviklingen vi har hatt i selskapet har vi kommet i en posisjon hvor det er en fordel å kunne få gjort det raskere. Så er det fordi man har truffet et selskap som er en god match og ser ut til å kunne bli en bra transaksjon. Hadde ikke det vært tilfelle hadde vi gjort det på den vanlige måten. Det var det vi startet å se på, men så bød dette seg som en mulighet, sier Bull Jenssen.

– Hvorfor er det en god match?

– Når man gjør en reverse er det fordi det selskapet ikke har den kjempestore aktiviteten, så det ligger mye i at dette er et selskap som så mye potensial i Arcane og at dette er en verdiøkende transaksjon for dem, sier han.

I midten av juni uttalte børsdirektør Øivind Amundsen ved Oslo Børs til Finansavisen at de er veldig lite tilhenger av «bakdørsnoteringer» ved bruk av skallselskaper som selger sin virksomhet.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Bull Jenssen.

Har startet hedgefond

Arcane-sjefen sier de har tatt en økosystemrolle i kryptosektoren og at en notering vil skape synlighet som vil gagne virksomhetene de har i porteføljen.

– Vi har jobbet oss frem til første betalende kunder og funnet en retning, og med en gang man har en retning er det viktig å være i en posisjon hvor man kan gi gass. Ved å gå på børs skaper vi den muligheten for oss selv, sier han.

Hittil har Arcane Crypto investert oppunder 40 millioner kroner siden oppstarten. I 2018 og 2019 har selskapet et samlet underskudd før skatt på ti millioner kroner.

Arcane lanserte nylig et eget hedgefond i Stockholm som er forbeholdt profesjonelle investorer og som kun skal investere i kryptovaluta. I tillegg er selskapet en betydelig deleier av kryptobørsen Trio, også i den svenske hovedstaden.

Selskapet har kontorer i Stockholm, Oslo og London. I Storbritannia har Arcane gått inn på eiersiden i selskapet Alpha Plate, som spesialiserer seg på å stille priser på mindre børsplattformer og valutapar. Her skal det ha vært en voldsom utvikling i muligheten for å veksle direkte fra alt fra norske kroner, svenske kroner, tyrkiske lire, og så videre, til kryptovalutaen bitcoin.

Selskapet er også deleier i andre prosjekter, og driver samtidig en egen analyseavdeling som har inngått avtaler med velrenommerte kryptonettsteder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.