«Det er vanskelig på nåværende tidspunkt å forutsi konsekvensene av situasjonen, men den vil mest sannsynlig lede til bortfall av inntekter».

Slik oppsummerer Arctic-styret situasjonen for meglerhuset etter at den verste finansuroen som rammet under koronapandemien har lagt seg.

Den slo nemlig inn etter et Arctic-år der selskapet leverte rekordomsetning, men svakere resultater enn året før.

Arctic-konsernet, der meglerhuset Arctic Securities er indrefileten, endte i 2019 med en rekordomsetning på 1048 millioner kroner i 2019.

Resultatet før skatt endte på 167 millioner kroner, mot 199 millioner kroner i 2018. Det er et resultatfall på rundt 16 prosent.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Arctic-sjef Mads Syversen.

Milliardtransaksjoner

Fjoråret var travelt for Mads Syversen & Co. Meglerhuset gjennomførte bortimot 100 transaksjoner i kapitalmarkedene.

Blant en rekke små og mellomstore oppdrag, bisto Arctic Securities også i store milliardtransaksjoner, hvorav den største var salget av Oslo Børs til Euronext for 6,8 milliarder kroner.

Arctic var også med begge gangene flyselskapet Norwegian hentet penger i fjor. Første gang i februar da det ble hentet tre milliarder kroner i en fortrinnsrettet emisjon og andre gang i november da flyselskapet hentet ytterligere over én milliard i en rettet emisjon. Meglerhuset var også finansiell rådgiver da Norwegian solgte alle sine aksjer i Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner.

Da Adevinta gikk på børs for 3,3 milliarder kroner i april i fjor var Arctic med som tilrettelegger, samt finansiell rådgiver for hovedaksjonær Tinius-stiftelsen.

Videre var meglerhuset med som finansiell rådgiver da Betonmast ble solgt til AF-gruppen, bisto da Nordic American Tankers fikk på plass en kredittfasilitet på over 300 millioner dollar, og var rådgiver i struktureringen, fasiliteringen og finansieringen da amerikanske Madison International kjøpte store områder av Bjørvika for en konfidensiell sum i starten av 2019.

Begynte 2020 bra

I årsrapporten skriver Arctic-styret at året startet lovende, med rekordnoteringer på børsene og signering av en initiell handelsavtale mellom USA og Kina.

Så traff koronapandemien.

«Arctic gikk inn i 2020 med en god ordrebok og en solid produktplattform innenfor et bredt spekter av sektorer. Mange plasseringer ble gjennomført i januar og februar. Koronapandemien og fallet i oljeprisen utløste i løpet av kort tid omfattende finansuro og et realøkonomisk tilbakeslag internasjonalt og i Norge. Dette påvirker også markedet for investeringsbanktjenester», skriver Arctic-styret i rapporten.

Styret legger imidlertid til at uroen medførte høy annenhåndshandel, noe som kompenserer for avbruddet i kapitalplasseringer.

Høyere lønnsutbetalinger

Lønnskostnadene i konsernet økte fra 600 til 647 millioner kroner i 2019. Arctic gikk samtidig fra 207 årsverk i 2018 til 242 årsverk i 2019.

Samtidig mer enn halveres utbyttebeløpet, fra 119 mill. til snaut 45 mill.

Administrerende direktør Mads Syversens totale lønnskompensasjon falt fra 22,2 millioner kroner til 19,9 millioner kroner.

Den største delen av Arctic-konsernets inntekter kommer fra tilrettelegging av børsnoteringer og emisjoner. I dette segmentet dro Arctic inn 610 millioner kroner i 2019, mot 475 millioner i 2018. Selskapets inntekter fra rådgivningstjenester falt kraftig – fra 263 millioner i 2018 til 106 millioner i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.