Etter 15 år ved roret for meglerhuset han selv startet opp, går Mads Syversen (58) av som sjef i Arctic Securities. Han vil fremover inneha rollen som arbeidende styreleder, ifølge en pressemelding fra selskapet tirsdag.

Det betyr samtidig at nåværende styreleder Inge K. Hansen fratrer dette vervet. Han fortsetter imidlertid som styremedlem.

Mads Syversen med Inge K. Hansen i bakgrunnen. Her fra New York i 2015 da Arctic etablerte seg i USA.
Mads Syversen med Inge K. Hansen i bakgrunnen. Her fra New York i 2015 da Arctic etablerte seg i USA. (Foto: Orjan F. Ellingvag)

Peter Løvaas, som i dag er leder for virksomhetsområdet Investment Banking & Markets i SEB, blir ny sjef i Arctic. Han begynner i Arctic 1. oktober og tar formelt over i løpet av første kvartal neste år.

– Stor tillit

Arctics største aksjonær, milliardæren og investoren Trond Mohn, sier han er glad for at Syversen ønsker å ta rollen som arbeidende styreleder og at Inge K. Hansen fortsetter i styret.

– Jeg har også stor tillit til at Peter Løvaas er rett mann til å kunne fylle Mads sine sko som administrerende direktør. De to vil sammen være et sterkt team som ytterligere vil styrke Arctics posisjon i en verden og et finansmarked i sterk endring, sier Mohn.

Milliardæren Trond Mohn.
Milliardæren Trond Mohn. (Foto: Kristin Svorte)

Mohn, som er god for mange milliarder kroner, eier en tredjedel av Arctic. Mads Syversen eier rundt 15 prosent av meglerhuset gjennom selskapene Florabakken og Florabarna.

Har tenkt lenge

Mads Syversen jobbet selv i SEB før han i 2007 startet Arctic Securities sammen med Petter Bakken, Gaute Eie og Anders Eide. Syversen sier han har tenkt lenge.

– Min beslutning om å etter hvert gå av som administrerende direktør er et resultat av en lang tankeprosess. Etter 15 år som skipper på Arctic-skuta, synes jeg at det nå er naturlig å overlate roret til en annen. Da vi startet Arctic i 2007, var planen at jeg skulle være administrerende direktør i to år, så ble det 15, sier han i meldingen.

Syversen vil i tillegg ha ansvar for konsernets eiendomsvirksomhet, samt for Arctics svenske virksomhet.

Nedskrivning på over 100 mill.

I pinsen omtalte DN det ferske årsregnskapet til Arctic Securities. Det viste økt omsetning og et resultat før skatt på 412 millioner kroner i fjor, opp fra 333 millioner kroner i 2020. Men, det viste også at Arctic har skrevet ned investeringen i det kriserammede vindmølleselskapet Emergy med 107 millioner kroner.

– Nei, det har vel dere dekket til det kjedsommelige. Utover det har jeg ingen kommentar utover at vi er godt fornøyd med Arctic, selv om vi selvfølgelig gjerne ikke skulle hatt den nedskrivningen, sa Mads Syversen til DN da.

DN har tidligere skrevet at Arctic selv har hatt en eksponering på 130 millioner kroner i aksjer og obligasjoner i Emergy. Syversen opplyste i helgen at eksponeringen nå er på cirka 40 millioner kroner gjennom en kombinasjon av aksjer og obligasjoner.

Et drøyt år er gått siden Arctic Securities fikk hard medfart av Finanstilsynet der meglerhusets kontroll og rutiner ble kritisert etter analysesjefens egenhandler. Meglerhuset var uenig i deler av kritikken fra Finanstilsynet, men tok rapporten til etterretning. Det samme gjorde analysesjefen, som ikke er analysesjef lenger.

På samme tid opplyste Finanstilsynet at det jobbet med ytterligere ett tematilsyn hos Arctic Securities. Dette var begrenset til informasjonshåndtering og ordredokumentasjon, samt egenhandel gjennomført av ansatte i avdelingene Sales og Corporate Finance.

SEB-rokering

Den etter hvert påtroppende sjefen, Peter Løvaas, har jobbet i SEB siden 2013, hvor han har bekledd flere forskjellige roller opp igjennom årene.

Hos SEB er det to personer som skal ta over Løvaas’ ansvarsområder. Atle Vereide blir sjef for investeringsbankvirksomheten, mens Terje Anderson, som allerede jobbet som driftsdirektør for renter, valuta og råvarer, tar over hovedansvaret for det området.

SEB sier i en pressemelding at banken vil «takke Peter for hans verdifulle bidrag og ustoppelige innsats i å lede våre Investment Banking og FICC Markets-enheter de siste årene og ønsker ham stort lykke til i hans nye rolle.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.