Investor Arne Fredly har sikret seg 740 millioner aksjer i Kongsberg Automotive i forbindelse med den rettede emisjonen.

Det fremkommer av en børsmelding fra selskapet mandag.

Etter handelen vil Fredly, gjennom Apollo Asset Limited, sitte på en 9,94 prosent eierandel i Kongsberg Automotive, går det frem av meldingen. Aksjene ble kjøpt til tegningskurs 0,1 krone per stykk, som betyr at Fredly har punget ut 74 millioner kroner for aksjeposten.

Fredly startet tankrederiet Hunter Group som er notert på Oslo Axess.

Litt senere mandag kom børsmeldingen om at Tycoon Industrier, som er kontrollert av Øystein Stray Spetalen, har kjøpt 500 millioner aksjer i Kongsberg Automotive, noe som utgjør 6,7 prosent av selskapet.

Saga Tankers, som også er kontrollert av Spetalen, har kjøpt 240 millioner aksjer, noe som utgjør 3,2 prosent av selskapet.

Etter transaksjonen har Øystein Stray Spetalen og co. totalt 740 millioner aksjer i selskapet, noe som representerer 9,94 prosent - nøyaktig like mye som Arne Fredly.

Aksjene ble kjøpt for 10 øre per aksje.

Med dagens kurs har dermed de to investorene per i dag hver en papirgevinst på rundt 481 millioner kroner.

Kongsberg Automotive har søkt om å få tatt opp de nye aksjene i midlertidig handel allerede fra 17. juni, kommer det frem i en oppdatert børsmelding mandag ettermiddag.

Kongsberg Automotive har hovedkontor i Sveits, med rundt 11.000 ansatte i 19 land. Selskapet produserer blant annet sete- og styringssystemer for globale bilprodusenter.

Varslet emisjon i mai

Selskapets omsetning falt med mer enn 50 prosent i april, etter at første kvartal endte med et resultat før skatt på minus ti millioner euro.

Det er en kraftig nedgang fra samme periode i fjor da resultat før skatt var på 19,1 millioner euro.

I mai ble det klart at bildelprodusenten hadde hentet 700 millioner i en emisjon, som ifølge meglersjef Hans Haukeli i ABG Sundal Collier kunne innebære en «norgesrekord i utvanning». I forbindelse med emisjonen skulle det utstedes syv milliarder nye aksjer.

Kongsberg Automotive-sjefen sa til DN at prosessen var nødvendig.

– Emisjonen gjenspeiler situasjonen vi er i. Skal du hente penger i koronatiden må du gi investorene en viss rabatt, sa han.

Mandag ble det altså klart at den ekstraordinære generalforsamlingen hadde godkjent emisjonen.

Svært populær aksje

Kongsberg Automotive har steget mer enn 100 prosent på børs siden børskrakket i mars, og er en av få selskap som stiger på børs mandag. Aksjen er opp rundt 3,5 prosent, og handles til 0,65 kroner stykket.

Så langt i 2020 har imidlertid aksjen falt nesten 50 prosent. Selskapet har mandag en børsverdi på rundt 298 millioner kroner.

I mai var aksjen en av de mest omsatte på børsen, tidvis mer enn giganter som Equinor, DNB og Telenor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.