Finanstilsynet gir Arne Fredlys investeringsselskap Apollo Asset Limited et overtredelsesgebyr på 80.000 kroner, for ikke å ha rapportert inn et shortsalg av aksjene til flyselskapet Norwegian.

Ifølge tilsynet hadde Apollo en betydelig shortposisjon, altså et veddemål på kursfall, mot Norwegian den 19. mai 2020, uten å melde det inn i henhold til rapporteringsplikten.

– Orker ikke krangle

Da Apollo, ved Arne Fredly personlig, la inn en salgsordre på 1,3 millioner Norwegian-aksjer hos Fearnley-megleren Peter Wessel, satt han ikke på aksjene.

Det dreier seg dermed om en såkalt udekket short, mener tilsynet. Det ble likevel ikke avgjørende, da shortsalget skjedde før tilsynet kunne bøtelegge for denne typen overtredelser.

Finanstilsynet mener likevel at han skulle rapportert inn salget til tilsynets shortregister, som inneholder alle større shortposisjoner på Oslo Børs.

Fredly mener på sin side at det ikke var et shortsalg, da han hadde kjøpt et tilsvarende antall aksjer i en emisjon gjennom meglerhuset ABG Sundal Collier, som skulle leveres i tide til å gjøre opp handelen. Han aksepterer imidlertid gebyret.

– Jeg kan ikke melde noe når jeg ikke vet at jeg er short. Jeg mener at jeg ikke var short, men jeg orker ikke å krangle om de 80.000 kronene, sier Arne Fredly til DN.

I desember ble Fredly ilagt gebyr på én million kroner for ikke å ha rapportert inn et aksjesalg i Axxis Geo Solutions i tide. I denne saken har han imidlertid varslet at han vil ta opp kampen.

– I god tro

Apollo la frem en sluttseddel på aksjekjøpet fra ABG med oppgjørsdato 20. mai, uten at det overbeviste Finanstilsynet.

«Etter min klare erfaring betyr en sluttseddel at man har krav på å få levert aksjene på den datoen som fremgår av sluttseddelen, det vil si at meglerhuset er juridisk forpliktet til å sørge for oppgjør av aksjer med det ISIN som fremgår av sluttseddelen. Det har i den sammenheng ingen betydning om oppgjør faktisk skjer i form av nyutstedte emisjonsaksjer, eller for eksempel innlånte aksjer fra meglerhuset» forklarte Fredly.

«Sluttseddelen var uten forbehold, og jeg var dermed i god tro om at Apollo var sikret levering 20. mai 2020 og kunne gjøre opp salget» skriver han videre.

Finanstilsynet viser til en børsmelding fra Norwegian, og skriver at Apollo ikke var sikret levering fra aksjene, og ikke kunne handle i dem før alle forutsetninger var oppfylt.

«Det må forventes at aktører i finansmarkedet har kjennskap til og innretter sin virksomhet i henhold til gjeldende regelverk, herunder at foretaket på forhånd har etablert nødvendige rutiner og/eller systemer som proaktivt identifiserer rapporteringsforpliktelser under SSR og påser at rutinene følges på en måte som kan forventes av en profesjonell aktør,» skriver tilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.