Det Arne Fredly-kontrollerte tankrederiet Hunter Group hentet inn 520 millioner kroner i kapitalmarkedet i mai. Det har gitt store rokeringer i toppetasjen av selskapets aksjonærliste.

Ferske lister viser at den tidligere proffsyklisten Thor Hushovd har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

Oksen fra Grimstad står nå oppført med 1,74 millioner aksjer, som mandag er verd seks millioner kroner.

Rakettvekst for Hunter og Hushovd

Hushovd er for tiden bosatt i miniputtstaten og skatteparadiset Monaco. Der bor også investor Arne Fredly som gradvis har kjøpt seg opp i Hunter, tidligere Badger Explorer. Tidligere i år blokkerte han oljeservicemilliardær Ståle Kyllingstads forsøk på å ta kontrollen over Hunter. Fredly gikk seirende ut av kampen og eier nå 33,3 prosent av aksjene i rederiet.

I mai hentet Hunter penger som blant annet skal finansiere syv nye tankskip rederiet har bestilt.

Thor Hushovd har lenge vært aksjonær i selskapet, og solgte seg ifølge Finansavisen ned med stor gevinst i februar i fjor, da selskapet fortsatt het Badger Explorer og var et oljeserviceselskap.

DNs aksjonærregister viser at Hushovd ved årsskiftet hadde rundt 300.000 aksjer i Hunter. Først nå, noen uker etter emisjonen, dukker han opp blant de 20 største aksjonærene i selskapet.

Aksjonærlistene kommer med tre dagers etterslep, hvilket betyr at Hushovd kan ha kjøpt seg ytterligere opp eller solgt seg ned i løpet av de siste dagene.

Fredlys inntog i Hunter har blidgjort aksjemarkedet som har sendt aksjen opp 70 prosent siden starten av april.

Seier på på sykkel og seier i bank

Etter 15 sesonger som proff har den norske sykkellegenden ti etappeseiere, samt to lagtemposeire i Tour de France. I løpet av karrieren tjente Hushovd 130 millioner kroner, ifølge VG. I tillegg kommer sponsorinntekter og pengepremier.

Etter at Hushovd la opp i 2014 har han plassert en god del penger i aksjer.

Arne Fredly.
Arne Fredly. (Foto: Gunnar Lier)

Etter råd fra Arne Fredly har Hushovd investert i blant annet Bank Norwegian. Siden forbrukslånsbanken gikk på børs for nøyaktig to år siden, har aksjen steget 17 prosent.

Hushovd har også vært blant de største aksjonærene i Instabank.

Nå er Hushovd 29. største aksjonær i Pareto Bank, som har steget rundt 18 prosent det siste året. I den perioden har Hushovd en urealisert gevinst på 1,5 millioner kroner.

Ved årsskiftet hadde Hushovd også aksjer i det kinesiske sjømat- og landbruksselskapet Sino Agro Food og i S.D. Standard Drilling, ifølge DNs aksjonærregister.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Thor Hushovd.

Hotellgründer snuser på toppen

Fredly inngikk på egen hånd kontrakt om kjøp av fire store oljetankskip og opsjoner for tre til i april. Prislappen lå på fem milliarder kroner. Skipene er installert med såkalte scrubbers, som renser svovelinnholdet i drivstoffet, og er Fredlys bet på et tankmarked han mener ikke har forberedt seg godt nok på de nye miljøreguleringene som er kommet fra International Maritime Organization (IMO).

Fredlys store planer for Hunter har lokket flere kjente investorer til selskapet.

Like bak Fredly selv, ligger investor og skipsreder Arne Blystad med 10,87 prosent av aksjene, tett etterfulgt av Sundt-familien med 7,38 prosent av de utestående aksjene.

Jan E. Rivelsrud.
Jan E. Rivelsrud. (Foto: Anders Vanderloock)

Også hotellgründer Jan E. Rivelsrud, som i 2014 solgte hotellkjeden Rica Hotels til Scandic, vil være med på tankreisen. Sammen med barna Vibeke, Kristin og Jan Erik er han gjennom familiens investeringsselskap Swap Invest fjerde største aksjonær i Hunter med 6,5 millioner aksjer, tilsvarende 29 millioner kroner.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus er nå blant de 30 største aksjonærene i selskapet. Ifølge Fredly har Kjus hjulpet ham masse med å undersøke shippingbransjen det siste året. Fra 2020 er det bestemt at svovelutslippene fra skip skal reduseres kraftig.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: skikkelig fotoapparat til ferien
I mange situasjoner er det bedre med et skikkelig kamera enn å ta mobilbilder
02:30
Publisert: