Uroen fortsetter å bre seg i verdens aksjemarkeder. Onsdag kveld avsluttet den teknologitunge Nasdaq-indeksen på New York-børsen i USA ned hele 4,4 prosent. Amerikanske medier meldte om en dag med «panikklignende salg» fra investorene.

Det ser heller ikke lysere ut på de ledende børsene i Asia torsdag morgen, der Tokyo-børsen leder an med et fall på over tre prosent.

Senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter, Olav Chen i Storebrand, mener det ikke bli bedre på Oslo Børs torsdag. Fra start faller hovedindeksen på Oslo Børs over to prosent til 852 poeng. Oppdatering: Klokken 11.30 har Oslo Børs hentet seg inn og er så vidt i pluss. Følg utviklingen på DN Investor.

– Det er ingen tvil om at det blir rødt på Oslo Børs, sier Chen.

Han viser derimot til at S&P 500 future-indeksen, en indikasjon på hvordan de amerikanske børsene vil åpne, nå peker oppover.

– Markedet vil nok følge nøye med på den i dag, sier han.

«Kan bli kraftigere fall»

Porteføljeforvalteren mener børsfallet er en klassisk korreksjon.

– Den begynte for to uker siden da rentene steg kraftig og investorene ble nervøse. Det er ikke ulikt det vi så under korreksjonen i februar da markedene steg ganske kraftig i forkant og korrigerte kraftig ned etter at tiårsrentene i USA steg mye, sier Chen.

En korreksjon er ofte definert som et fall på minst ti prosent fra en nylig toppnotering. Den brede S&P-indeksen i USA er nå ned 9,4 prosent fra siste topp. Siste korreksjon i aksjemarkedet var i februar. Da falt Wall Street med ti prosent, også da drevet av frykt for at rentene skulle komme for fort opp.

– I tillegg er makrobildet svakere, spesielt i Europa og fremvoksende markeder. Jeg tror også investorene nå har begynt å tro på effekter i USA fra handelskrigen med Kina fremover, legger han til.

Han mener aksjemarkedet derfor er mer sårbart, men ikke at børsraset er «den store nedturen» i aksjemarkedene.

– Vi ser etter muligheter til å rebalansere porteføljen og muligens kjøpe noe i korreksjonen i denne omgangen, sier Chen.

Det er nå ti år siden finanskrisen. Chen i Storebrand peker på at vi nå er et godt stykke ut i den økonomiske syklusen. Da blir det mer ruskete.

– Det er en sensyklisk korreksjon, så det kan hende at fallet kan bli noe kraftigere. Sånn sett kan det heller bli et fall på 15 prosent i stedet for ti prosent. Korreksjonene er mer kraftige i slutten av en konjunkturfase, påpeker han.

– Ser negative ting over alt

– Nå er det en stor frykt for det meste i markedet. Det fryktes at dette skal være en større nedtur. Nå er vi midt oppe i det og er bare noen tideler fra en korreksjon i USA, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Sjefstrateg Rein peker på den typiske dynamikken i markedet under korreksjoner som en årsak til at investorene «panikksolgte» aksjer i USA onsdag.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.
Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea. (Foto: Mikaela Berg)

– Først er investorene redd for noe konkret, slik som frykt for raskere renteoppgang, og når man først er blitt redd og markedene faller, så er man redd for alt. De ser negative ting over alt som de kanskje ikke hadde brydd seg om hvis de ikke allerede var redde, sier Rein.

– Det kommer til å falle

Han er heller ikke i tvil om at børsfallet vil fortsette på Oslo Børs torsdag morgen.

– Det kommer til å falle. Men det er store selskaper som har levert resultater på morgenen, og det kan hende det hjelper litt, forteller sjefstrategen.

Oljeprisen kan på sin side være med på å senke Oslo Børs ytterligere, ifølge Rein. Den har ikke tatt seg opp i etterkant av det markante fallet da Saudi-Arabia kunngjorde at oljeproduksjonen skal økes. Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er nå rundt 75,50 dollar, tilsvarende et prisfall på seks prosent den siste uken.

– Det er ikke tvil om at det er negativt for børsutviklingen. Nå faller oljeprisen også fordi alt annet faller, sier Rein. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.