Aksjekursen til det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire stupte med intet mindre enn 33 prosent fredag forrige uke etter at selskapet varslet om oksygenproblemer i USA. Dermed ble rundt en tredjedel av markedsverdien til selskapet barbert bort.

Det selskapet har slitt med, ut over skuffende resultater, er å skaffe nok tilgang på oksygen. Koronapandemien har gjort at etterspørselen etter flytende oksygen i USA har skutt i været. Atlantic Sapphire bygger et gigantisk anlegg for landbasert oppdrett av laks i USA og er avhengig av oksygen til anlegget for å sikre at laksen overlever.

Selskapet varslet torsdag forrige uke at det prøver å redusere oksygenforbruket og at dette blant annet har ført til kontrollert slakt av rundt 100.000 fisk som var under optimal vekt – og pause i fôringen.

Nedturen fortsetter

Det har ikke vært helgestille hos Atlantic Sapphire.

I løpet av helgen har selskapet skaffet seg ytterligere leveranser av oksygen. Det skjer gjennom et samarbeid med Miami-Dade County (MDC) hvor selskapet henter flytende oksygen av såkalt ikke-medisinsk kvalitet, som produseres ved MDCs renseanlegg for avløpsvann.

Selskapet skriver at det også venter ytterligere leveringer fra en tredje leverandør denne uken. Videre beskriver selskapet vannkvaliteten som utmerket. I løpet av helgen har Atlantic Sapphire startet fôringen på nytt.

Aksjekursen rykket ifra ved børsåpning og var på det meste rundt åtte prosent, men falt tilbake kort tid etter. Litt før kl. 15 var aksjen ned to prosent til 49,2 kroner aksjen. Det er en halvering fra emisjonskursen i juni, da selskapet hentet én milliard kroner til en kurs på 98,6 kroner aksjen.

Barbering fra meglerhusene

Mandag morgen renner det inn med aksjeanalyser på Atlantic Sapphire der kursmålet kuttes kraftig. Nordea Markets, Pareto Securities og Kepler Cheuvreux nedgraderer alle sammen aksjen til en hold-anbefaling.

Nordea Markets verdsetter selskapet til 50 kroner per aksje, mot tidligere 125 kroner per aksje, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

Meglerhuset skriver at selskapets førstehalvårsrapport var skuffende. Salget var på linje med forventningene, som impliserer en prisoppnåelse på rundt 100 kroner pr kilo fra Miami-fasiliteten, men kostnadene var imidlertid betydelig høyere enn ventet.

Videre er slakteutsiktene de neste 12 månedene skuffende, og en produksjon av fase 1-utbyggingen med full kapasitet blir nå først sent i 2022, heter det i analysen, skriver TDN Direkt.

Nyhetsbyrået viser videre til at Pareto i sin analyse peker på at volumutsiktene de neste kvartalene er på den svake siden. Meglerhuset nedjusterer estimatene betydelig på kort sikt.

«Vi nedjusterer også estimatene på lengre sikt, og venter et opptrappingen av volumer vil gå saktere med lavere marginer», skriver Pareto som senker kursmålet til 50 kroner aksjen, fra 115, ifølge TDN Direkt.

Kepler Cheuvreux senker også kursmålet, til 60 kroner fra 107 kroner. Meglerhuset skriver at Atlantic Sapphire gjennom tidene har hatt flere ulike problemer, hvorav de seneste har vært for store kostnader og mangel på oksygen.

«Problemet på dette tidspunktet er imidlertid at stabil produksjon, med god volumutvikling og stabile kostnader, er vanskeligere å oppnå på mellomlang sikt», skriver Kepler, ifølge TDN Direkt.

Arctic Securities har også nedgradert fra kjøpsanbefaling til holdanbefaling og kuttet kursmål fra 120 kroner til 60 kroner, ifølge Bloomberg News. Så sent som i april hadde Arctic et kursmål på 175 kroner per aksje.

Fredag kuttet SEB og DNB Markets kursmålet til 44 kroner per aksje og 77 kroner per aksje fra henholdsvis 72 kroner per aksje og 120 kroner per aksje. SEB har en salgsanbefaling og DNB Markets har en kjøpsanbefaling.

Profilerte eiere

Blant de største aksjonærene i selskapet er den profilerte investoren Runar Vatne og hans selskap Vatne Equity as. Fredag skrev DN at Vatnes selskap har et papirtap på nesten 320 millioner kroner hittil i år. Vatne-selskapet eier litt over fem prosent av oppdrettsselskapet.

Også eieren av Norges største dagligvarekjede, Johan Johannson, sitter investert i oppdrettsselskapet og har store papirtap hittil i år. Også Block Watne-arving Lars Nilsen og skipsreder og investor Arne Blystad er investert i Atlantic Sapphire.

Gründere kjøpte aksjer

Atlantic Sapphire la frem resultater for første halvår torsdag kveld. Det viste et resultat før skatt på minus 51,5 millioner dollar. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på minus 25 millioner kroner, ifølge Infront-estimater fra fire analytikere.

Omsetningen endte på 10,9 millioner dollar i første halvår, litt høyere enn ventet og en oppgang fra 2,5 millioner dollar i samme periode året før.

Dagen etter, da aksjekursen kollapset, tikk det inn meldinger om at gründerne Johan E. Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik, utviklings- og infrastrukturdirektør Svein Taklo og styremedlem Andre Skarbø hadde kjøpt aksjer i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.