Det norske robotselskapet Autostore presenterte torsdag sin tredje kvartalsrapport siden børsdebuten i oktober.

I første kvartal i år hadde Autostore en omsetning på 123 millioner dollar, tilsvarende 1,2 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning nær 92 prosent fra samme periode i fjor.

Resultat før skatt endte på 28,2 millioner dollar, tilsvarende 277 millioner kroner. På samme tid i fjor meldte selskapet om et kvartalsvis underskudd nær 200 millioner kroner.

Samtidig økte ordrereserven med 160,6 millioner dollar sist kvartal, og den totale reserven er nå på 487 millioner dollar, altså 4,8 milliarder kroner.

Konsernsjef Karl Johan Lier er på telefon fra London, der han skal avvikle Autostores kapitalmarkedsdag. Lier sier seg fornøyd med resultatene, og viser til at selskapet slo forventningene for fjoråret og nå har oppjustert utsiktene for 2022.

– Det bekrefter den gode utviklingen vår. Det har vært et veldig godt kvartal, sier han.

I aksjemarkedet er ikke stemningen fullt så god. Aksjen svingte så vidt i pluss i minuttene etter at Oslo Børs åpnet torsdag, før den begynte å rase. På det meste var aksjen nesten 16 prosent i minus, men ved 10.30-tiden hadde den hentet seg inn til rundt 7,5 prosent ned.

Børsras

Autostore ble stiftet på Vestlandet på 1990-tallet, og har utviklet og kommersialisert en robotteknologi som komprimerer lagre og kutter behov for arbeidskraft. Med en markedsledende posisjon kan selskapet ta skyhøye salgsmarginer.

Ved børsdebuten i fjor høst var det stor entusiasme rundt selskapet, som rykket inn på listen over Oslo Børs' største. Siden da er milliarder i børsverdier revet bort, med en aksjekurs som er redusert med rundt 60 prosent fra et toppnivå i november.

Autostore-sjef Karl-Johan Lier vil ikke kommentere aksjekursene. For selskapsdriften gir den urolige verdensøkonomien både muligheter og ulemper.

– Det er ingen tvil om at de siste årene har vært en fordel for etterspørselen etter vår løsning. Både på grunn av eksplosjonen i netthandel, og på grunn av mangel på arbeidskraft i mange land. Der er Autostore en måte å løse problemene på, sier han.

– Så kommer det utfordringer i forsyningskjedene, og særlig når det gjelder aluminium, fortsetter Lier.

Disse forsyningskjedeproblemene vil påvirke marginbildet på kort sikt, ifølge Autostore, som venter at marginene vil hente seg inn igjen mot slutten av året. En prisøkning og et midlertidig aluminiumstillegg skal sikre inntektsmålet i år, ifølge rapporten.

Carnegie-analytiker Eirik Rafdal skriver i en hurtigoppdatering til meglerhusets kunder, at Autostore ga selvsikre svar på markedets største bekymringer etter å ha presentert kvartalstallene. Disse bekymringene knytter seg til veksttakten fremover.

– Oppsummert mener vi at selskapet ga uttrykk for vedvarende sterk etterspørsel og selvsikkerhet. Nå avventer vi kapitalmarkedsdagen for flere detaljer om vekstplanene fremover, skriver Rafdal, som anbefaler kjøp av Autostore-aksjen og har et kursmål på 48 kroner.

Største eier i knipe

Markedsuroen påvirker også Autostores største eier, japanske Softbank, som har tatt enorme tap på risikable veddemål på vekstaksjer. Softbank har skalket lukene og begynt å likvidere eiendeler, men har beholdt sine børsnoterte norske selskaper Autostore og Kahoot.

Det har likevel vært uro i markedene knyttet til usikkerhet rundt hovedeieren.

DN kunne nylig melde at svenske Andreas Hansson, Softbanks representant i Autostore-styret, hadde sluttet hos den japanske tek-giganten. Autostore er ordknappe rundt omveltningene hos Softbank.

– Hansson sitter i vårt styre, som er det samme som vi har hatt hele tiden. For oss er det ingen endring, sier Lier.

Om den japanske hovedeieren sier konsernsjefen:

– Der er det heller ingen endring. Dialogen har alltid vært god, og vi opplever dem som løsningsorienterte. Softbank har vært en veldig god eier.

98 mill. i juridiske utgifter

Autostore har tatt opp en lang rekke patenter for å beskytte forretningsmodellen, og gikk i fjor til flere internasjonale søksmål mot den britiske robot-konkurrenten Ocado som skulle ha krenket disse. Den amerikanske delen av saken har ikke gått som planlagt, og den britiske delen av saken ble nylig avsluttet i High Court i London.

Her kranglet partene om patenter Autostore tok etter et hemmelighetsfullt spesialoppdrag for den russiske sentralbanken i 2010. Det er ventet en avgjørelse i den britiske delen av saken i juni eller juli.

– Vi har gått til sak fordi vi mener Ocado har krenket patentene våre, og mener vi har en god sak. Så får vi se hvordan det går i London, men ingenting har endret seg for vår del, sier Lier.

I første kvartal i år hadde Autostore juridiske utgifter på rundt ti millioner dollar, tilsvarende 98 millioner kroner, i tilknytning til patentstriden med Ocado. Dette kommer i tillegg til over 300 millioner kroner i juridiske utgifter i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.