Etter 14 år som sjef i robotlager-selskapet Autostore, går Karl Johan Lier (62) av. Det er den 34 år gamle salgsdirektøren Mats Hovland Vikse som overtar toppledervervet i det børsnoterte selskapet med en markedsverdi rundt 70 milliarder kroner.
– Jeg har hatt en diskusjon med styret om timingen siden børsnoteringen. Avgjørelsen ble mye lettere med en god intern kandidat. Så har det vært grundige prosesser, og jeg er veldig fornøyd med at det blir Mats. Han var den helt naturlige kandidaten til å ta dette selskapet til neste nivå, sier Lier.
– Det føles veldig godt å ha et enstemmig styre i ryggen. Dette er et vanvittig spennende selskap med masse, masse potensial. Jeg gleder meg, sier Vikse.
Da selskapet debuterte på hovedlisten i fjor, var det den største noteringen siden 20 år. I mellomtiden har makroforholdene endret seg. Galopperende prisvekst er møtt med kraftige rentehevinger fra verdens sentralbanker, noe som særlig rammer såkalte vekstaksjer. Dette er selskaper der børsverdien gjenspeiler troen på større inntekter i fremtiden. Autostore har falt over 43 prosent siden da.
– Vi prøver å ikke se på kursen hver dag, for å si det sånn, for den svinger jo. Det som er viktig for oss er å levere det vi har lovet. Ser du på det vi lovet ved noteringen, så har vi overlevert i 2021, kommer til å levere i 2022 og fortsette med det neste år. Vi kan ikke annet enn å gjøre vårt beste, så får utviklingen på børsen komme deretter, sier avtroppende toppsjef Lier.
Støy rundt storeier
Da Autostore la frem tallene for tredje kvartal tidligere i november, viste det et fall i omsetning og resultat før skatt. Målt år over år er veksten likevel formidabel, med en økning på topplinjen på 74 prosent.
Selv om kapital er blitt dyrere, og potensielle kunder formodentlig ser ekstra nøye på store investeringer, trekker selskapet frem lønnspress og kamp om arbeidskraft i viktige markeder som en motvekt.
– Det er klart at det er et mer utfordrende marked i dag enn for bare ett år siden. Men her påvirkes begge sidene av ligningen for kundene våre. Det vi ser helt konkret er at tiden det tar å betale ned et Autostore-lager fortsatt er veldig kort, og at en slik investering gir god avkastning. Selv om markedet er vanskeligere nå, er de underliggende driverne til å automatisere, veldig til stede, sier Vikse.
Utover makroøkonomien har særlig to forhold bidratt til støy rundt aksjen.
- Største eier, det japanske teknologikonglomeratet Softbank, har tapt flere titall milliarder dollar på sine tek- og vekstinvesteringer.
- En kostbar patentstrid med den britiske robotkonkurrenten Ocado er fortsatt uavklart, med flere nederlag i USA, og et forsinket resultat i den britiske delen av saken.
Om den japanske storeieren, som sitter med 38,33 prosent av aksjene og to styremedlemmer, sier Vikse:
– Softbank er og har vært en veldig god eier. Vi opplever dem som vekstfokuserte og støttende.
Etter hvert som markedet for vekstaksjer ble dårligere, begynte Softbank å likvidere eiendeler. Før var konglomeratet også største eier i det norske tek-selskapet Kahoot, men solgte hele posten i september.
– Oppfatter dere Softbank som langsiktige?
– Vi har ingen indikasjoner på at de har andre planer i dag, svarer Lier.
Dyr kamp
Den internasjonale patentstriden med Ocado har et langt forløp, og føres gjennom søksmål og motsøksmål i rettssaler fra USA til Tyskland. Så langt har den kostet Autostore over en halv milliard kroner.
– Med tanke på tids- og ressursbruken hittil. Var det riktig å gå til dette steget?
– Vi har 270 patentfamilier. Dette dreier seg bare om en liten del av vår portefølje. Men vi kommer til å fortsette å beskytte våre patenter fra de som vi mener bryter dem. Det tror jeg er viktig, sier Lier.
Helt konkret er de omstridte patentene knyttet til Autostores «Black Line» –en robot lansert i 2019. Dette var første store tilskudd til serien av roboter utover de ferrarirøde utgavene selskapet er best kjent for.
Saken er pågående, og uansett ikke egnet til å endre det store bildet for selskapet, mener Vikse:
– Uansett utfall her, så har det liten påvirkning på oss rent operasjonelt. Vår mest solgte robot er «Red Line.» Det er denne, i kombinasjon med programvaren vår, som er Autostores «secret sauce,» sier Vikse.
Selv om patentene er fremhevet som en viktig mekanisme for å beskytte forretningsmodellen og driftsmarginen, 33,7 prosent i tredje kvartal, mener Autostore-toppene at de har flere ben å stå på. Høye utviklingskostnader og en strategi med å selge gjennom partnere trekkes frem.
– Alder er bare et tall
Vikse peiler ikke ut noen brå overgang i sjefsbyttet.
– Nå skal jeg bruke tiden godt til å få til en bra overgang. Jeg tror vi har en fundamental god strategi, som vi leverer veldig godt på. Det handler om å fortsette å gi bånn gass. Vi står ikke stille selv om markedet endrer seg, og vi skal fortsette å investere i utvikling. Vi har fortsatt et enormt vekstpotensial de neste tiårene, ettersom kun cirka 15 prosent av alle verdens varelagre er automatisert, sier den påtroppende toppsjefen.
– Det er en relativt ung sjef som tar over. Har det vært et tema i denne prosessen?
– Alder er bare et tall. Det viktigste er hva han kan bidra med. Og der er det liten tvil om at han har kapasitetene som trengs, sier Karl Johan Lier.
Han bli i selskapet noen måneder til.
– Så kommer jeg til å være tilgjengelig for Mats og ledelsen som konsulent. Men først og fremst skal jeg jobbe med å forvalte egne verdier, og kanskje jobbe litt tettere på forskjellige selskaper i den sammenhengen. Jeg kommer ikke til å slutte å jobbe for å si det sånn.
Selv om Lier har vært med siden Autostore bare hadde en håndfull ansatte, vil han kjenne sin besøkelsestid.
– Er det en ting jeg har vært veldig klar på overfor Mats, så er det akkurat det. Jeg skal ikke bli noen syvende far i huset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.