Bent Skisaker er ferdig i jobben som finansdirektør i Oslo Børs-noterte Autostore, melder selskapet mandag morgen.

Det opplyses at jakten på Skisakers erstatter settes i gang umiddelbart, og at han blir værende i stillingen frem til vedkommende er på plass.

– Bent har vært en fremragende finansdirektør, og hans lederskap og erfaring har vært svært viktig for Autostore på mange områder, inkludert børsnoteringen i fjor. Vi ønsker ham lykke til videre, sier påtroppende konsernsjef Mats Hovland Vikse i en børsmelding.

Ifølge meldingen ønsker Skisaker å «lete etter andre muligheter».

– Det har vært flott å jobbe for Autostore. Dette er et naturlig steg idet Autostore forbereder seg for den neste vekstfasen. Jeg har stor tro på selskapets fremtid og vil fortsette i rollen for å sørge for en vellykket overgangsperiode, sier Skisaker.

Finansdirektørens avgang kommer kun en drøy uke etter at det ble klart at Karl Johan Lier går av som toppsjef.

Tungt aksjefall

Nyheten ble dårlig tatt imot av markedsaktørene som sendte aksjekursen ned 12,4 prosent mandag. En Autostore-aksje kostet 17,75 kroner ved børsstenging.

– Det er klart at en bevegelse på over 11 prosent, er ekstremt i en såpass stor aksje, sa analytiker i ABG Sundal Collier, Daniel Vårdal Haugland, som dekker Autostore til DN.

Analytikeren understreket at han ikke ønsker å kommentere lederbyttet konkret, men legger til:

– Man kan danne seg flere hypoteser rundt hva som er grunnlaget for reaksjonen vi ser i dag. Det er nærliggende å tenke at markedet frykter at rapporten for fjerde kvartal kan bli dårlig. Men basert på det selskapet har rapportert tidligere har vi ikke grunn til å tro at tallene for årets siste kvartal vil skuffe.

– Men kan du skjønne at markedet reagerer negativt når det kommer to utskiftninger på toppen av ledelsen så tett?

– På generell basis kan jeg si at jeg skjønner at det skaper usikkerhet. Om den er rasjonell kan diskuteres. Vi har ikke grunn til å ha et negativt syn på at det har vært en utskiftning i seg selv. Men avgangen til administrerende direktør var nok hakket mer forventet, da Lier hadde sittet lenge, sier Haugland.

Selv har ABG og Haugland en holdanbefaling på aksjen med et kursmål på 20 kroner, og Haugland peker på økt makroøkonomisk usikkerhet og tøffere tider i e-handelssektoren som årsak. Kursmålet og anbefalingen har dog en horisont på seks måneder, og Haugland tror Autostore kan bli en vinner på sikt:

– Vi har fortsatt tro på at Autostore er et kjempeselskap som har levert imponerende tall historisk og som vi har tro på, på lengre sikt, sier analytikeren.

Med en markedsverdi på 61,5 milliarder kroner er Autostore det 13. største selskapet på Børsen, foran Aker og etter Orkla.

– Synd

EQT var blant eierne som for et drøyt år siden noterte Autostore-aksjen til brask og bram på Oslo Børs. På spørsmål om PE-forvalteren, som fortsatt er blant de største eierne i Autostore, blir bekymret av den andre sjefsavgangen på kun en drøy uke, svarer EQT-partner Magnus Tornling:

– Vi er ikke bekymret da vi tror Autostores organisasjon er så sterk at den ikke er avhengig av enkeltindivider, sier Tornling.

Han erkjenner at det ikke bare er positive nyheter at sjefer hopper av jobben av egen lyst:

– Det er jo selvsagt synd når dyktige folk velger å gå videre, men vi er ikke bekymret for at man ikke skal finne en god erstatter, sier Tornling.

14 år i sjefsstolen

Det var i midten av november at Lier varslet sin avgang, etter 14 år som sjef for robotlagerselskapet. 34 år gamle Vikse, som har vært salgsdirektør i selskapet, tar altså over toppjobben når Lier går av med pensjon i mars neste år.

– Jeg har hatt en diskusjon med styret om timingen siden børsnoteringen. Avgjørelsen ble mye lettere med en god intern kandidat. Så har det vært grundige prosesser, og jeg er veldig fornøyd med at det blir Mats. Han var den helt naturlige kandidaten til å ta dette selskapet til neste nivå, sa Lier til DN.

Da selskapet debuterte på hovedlisten i fjor, var det den største noteringen på 20 år. Siden har makroforholdene endret seg. Galopperende prisvekst er møtt med kraftige rentehevinger fra verdens sentralbanker, noe som særlig rammer såkalte vekstaksjer.

Dette er selskaper der børsverdien gjenspeiler troen på større inntekter i fremtiden. Autostore har falt over 43 prosent siden da.

– Vi prøver å ikke se på kursen hver dag, for å si det sånn, for den svinger jo. Det som er viktig for oss er å levere det vi har lovet. Ser du på det vi lovet ved noteringen, så har vi overlevert i 2021, kommer til å levere i 2022 og fortsette med det neste år. Vi kan ikke annet enn å gjøre vårt beste, så får utviklingen på børsen komme deretter, la Lier til.

Støy

Da Autostore la frem tallene for tredje kvartal tidligere i november, viste det et fall i omsetning og resultat før skatt. Målt år over år er veksten likevel formidabel, med en økning på topplinjen på 74 prosent.

Selv om kapital er blitt dyrere, og potensielle kunder formodentlig ser ekstra nøye på store investeringer, trekker selskapet frem lønnspress og kamp om arbeidskraft i viktige markeder som en motvekt.

Utover makroøkonomien har særlig to forhold bidratt til støy rundt aksjen.

  • Største eier, det japanske teknologikonglomeratet Softbank, har tapt flere titall milliarder dollar på sine tek- og vekstinvesteringer.
  • En kostbar patentstrid med den britiske robotkonkurrenten Ocado er fortsatt uavklart, med flere nederlag i USA, og et forsinket resultat i den britiske delen av saken.

Den internasjonale patentstriden med Ocado har et langt forløp, og føres gjennom søksmål og motsøksmål i rettssaler fra USA til Tyskland. Så langt har den kostet Autostore over en halv milliard kroner.

Helt konkret er de omstridte patentene knyttet til Autostores «Black Line» –en robot lansert i 2019. Dette var første store tilskudd til serien av roboter utover de ferrarirøde utgavene selskapet er best kjent for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.