Helt innerst i en fjordarm, en snau time utenfor Haugesund, ligger hovedkvarteret til det norske gründereventyret Autostore i Nedre Vats. Da børsbjellen ringte onsdag morgen ble selskapet tidenes nest største børsnotering i Norge etter Statoil entret Oslo Børs i 2001.

Selskapet har utviklet en ettertraktet robotlager-teknologi som brukes av alt fra Komplett til den russiske sentralbanken.

I kapitalinnhentingen før børsnoteringen ble aksjene solgt for 31 kroner per stykk. Det verdsatte selskapet til 103,5 milliarder kroner.

Ved handelsåpning utviklet selskapet seg flatt, men begynte raskt å stige. Etter en halvtimes handel selges aksjene for over 35 kroner per stykk. Det gir en oppgang på nesten 15 prosent, og priser selskapet til drøye 121 milliarder kroner.

Selskapet er dagens desidert mest omsatte aksje med et handelsvolum på 520 millioner.

Selskapet solgte 87 millioner nye aksjer og hentet inn 2,7 milliarder kroner i emisjonen. Den amerikanske fondsforvalteren Thomas H. Lee og den svenske oppkjøpsaktøren EQT solgte seg begge ned i forkant av noteringen.

Det japanske investeringsselskapet Softbank, som eier 40 prosent av selskapet, solgte ikke aksjer.

Startet av seriegründer

Selskapets konsernsjef Karl Johan Lier eier over 21 millioner kroner aksjer i selskapet. De har steget over 85 millioner kroner i verdi til snaut 750 millioner kroner i børsåpningen.

Autostores gründer Jakob Hatteland eier 16,2 millioner aksjer. De har steget over 64 millioner kroner til en markedsverdi på snaut 570 millioner.

Det hele startet med Hatteland og Lier i 1996, men æren har Hatteland gitt sin tidligere tekniske direktør Ingvar Hognaland.

Han har tidligere fortalt DN om morgenen på midten av 90-tallet da han og daværende finansdirektør Karl Johan Lier satt og diskuterte hva de skulle gjøre med lagerproblemene. Komponentprisene falt stadig, og for å opprettholde omsetningen måtte en selge stadig større volumer. Det krevde stadig mer lagerplass.

– Hva er det mest av på lager, spurte Ingvar. Da begynte jeg og Karl Johan å foreslå forskjellige komponenter. Så svarte Ingvar: Luft, fortalte Hatteland den gangen.

I 2004 fikk selskapet sin første kunde, men det er først de siste årene det har tatt av. I 2017 kom oppkjøpsfondet EQT inn som hovedeier. To år senere betalte Thomas H. Lee Partners 16 milliarder kroner da de kjøpte store deler av selskapet.

Det japanske investeringsselskapet Softbank, med myteomspunne Masayoshi Son i spissen, kom inn i april. Da ble selskapet verdsatt til 66 milliarder kroner.

Syvende største selskap

Ved børsåpning onsdag morgen er Autostore det syvende største selskapet på Oslo Børs – foran selskaper som Aker BP, Yara, Gjensidige Forsikring og Orkla.

Selskapets inntjening er imidlertid foreløpig beskjeden sammenlignet med de andre børsgigantene. I første halvår av 2021 var inntektene på 149,6 millioner dollar (1,3 milliarder kroner). Bruttofortjenesten var på 102,4 millioner dollar (882 millioner kroner).

På bunnlinjen var resultatet negativt både i 2020 og i første halvår i år. I årets seks første måneder hadde Autostore et resultat på minus 17,3 millioner dollar (149 millioner kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.