Robotlagerselskapet Autostore legger tidlig torsdag morgen frem resultater for tredje kvartal, et drøyt år etter debuten på Oslo Børs.
Omsetningen endte i kvartalet på 149,1 millioner dollar, ned fra 165,3 millioner dollar i andre kvartal. Resultatet før skatt svekkes også til 17,5 millioner dollar i tredje kvartal, mot 48 millioner dollar i andre kvartal.
På forhånd var det, ifølge et begrenset antall analytikerestimater innhentet av Bloomberg, ventet et resultat før skatt på 36,6 millioner dollar og en omsetning på 151,5 millioner dollar.
Slik tilfellet også var i andre kvartal, er imidlertid veksten formidabel dersom man måler mot fjoråret. På topplinjen økte inntektene med 74 prosent i tredje kvartal i år, sammenlignet med fjoråret. Resultatet før skatt ble på sin side forbedret fra et underskudd på 44 millioner dollar.
– Den robuste ordreinngangen på 155 millioner dollar, i tillegg til en sterk ordrebok, gjør at vi gjentar vårt mål om en omsetning på 550 til 600 millioner dollar for hele 2022 og mellom 700 og 800 millioner dollar i 2023, sier konsernsjef Karl Johan Lier i en melding.
Ordreboken fylles
Ved utgangen av kvartalet stod den samlede ordreboken i 470,2 millioner dollar, en vekst på 37,3 prosent sammenlignet med i fjor.
I kvartalsrapporten skriver konsernsjef Lier at selskapet er sikre på å kunne levere på strategi og levere topplinjevekst til tross for usikkerhet i det makroøkonomiske bildet. Selskapet venter videre å se forbedret margin så snart det får levert prosjekter med gunstigere kost- og prisingsnivåer.
– Tredje kvartal var preget av økt makroøkonomisk usikkerhet og tøffere markedsomstendigheter, og selv om vi klarte oss bra på tvers av regioner, understreker den tette dialogen vi har med partnere, så vel som nøye oppfølging av utgifter, usikkerheten som er i markedet, skriver Lier i rapporten.
Så langt i år har Autostore inntekter på 437,5 millioner dollar og et samlet resultat før skatt på 93,7 millioner dollar for årets ni første måneder.
Økte kostnader
Svingninger i den globale makroøkonomien har ikke hjulpet for Rogaland-bedriften. Da selskapet la frem kvartalstall i mai, rapporterte det om forsyningskjedeproblemer som kunne påvirke inntjeningen. Autostore-ledelsen mente dette ville være en kortvarig bekymring, og ventet da at marginene ville hente seg inn igjen mot slutten av året. En prisøkning og et midlertidig aluminiumstillegg skal sikre inntektsmålet i år, opplyste selskapet i mai-rapporten.
Autostore ble stiftet på Vestlandet på 1990-tallet, og har utviklet og kommersialisert en robotteknologi som komprimerer lagre og kutter behov for arbeidskraft. Med en markedsledende posisjon kan selskapet ta skyhøye salgsmarginer.
For andre kvartal varslet selskapet at det hadde iverksatt flere tiltak, inkludert gjennomførte prisøkninger og midlertidig aluminiumspåslag. Fortsatte forsyningskjedeutfordringer og økt kostnadsvekst forventes å påvirke marginene ytterligere i andre halvdel av 2022, skrev selskapet i rapporten for andre kvartal, som ble lagt frem i august.
– Vi forventer å løfte marginene mot historiske nivåer, dog med noe forsinket effekt til 2023, etter hvert som prosjekter med gunstigere kostnads- og prisnivåer beveger seg fra ordrebok til realiserte inntekter, skrev toppsjef Lier i rapporten.
Børsnedtur
Ved børsdebuten i fjor høst var det stor entusiasme rundt selskapet, som rykket inn på listen over Oslo Børs' største. På børsnoteringstidspunktet ble selskapet verdsatt til hundre milliarder kroner, og ble den største noteringen på Børsen siden daværende Statoil i 2001.
Siden da er milliarder i børsverdier barbert vekk, med en aksjekurs som har falt over 50 prosent siden toppnoteringen i november i fjor.
Strid om patenter har preget nyhetsbildet og skapt bekymring hos investorene. Dessuten har det ført til en viss frykt for storsalg av aksjen at største aksjonær, japanske Softstore, har opplevd finansiell uro.
Ved børsslutt onsdag ble aksjen omsatt for 21,49 kroner, noe som verdsatte selskapet til 73,7 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.