Det norske robotselskapet Autostore faller videre på Oslo Børs. Mandag ettermiddag falt aksjen drøyt 11 prosent.

Bare en uke etter at selskapets aksje opplevde kraftig stigning på Børsen, etter rykter om Amazon-avtale, peker pilene nå nedover. Allerede på fredag startet stupet for Autostore. På det meste falt aksjen 14 prosent, etter en knallsterk start på året med en oppgang på 40 prosent. Samme dag hadde nemlig Pareto publisert en analyse der aksjen ble nedgradert fra «hold» til «selg». I analysen kunne en lese at aksjen hadde steget altfor raskt.

Salgsanbefalinger

Mandag er det flere meglerhus som tar for seg Autostore i sine analyser. DNB Markets tar opp dekning av Autostore med en salgsanbefaling og kursmål 18 kroner per aksje.

– Vi anser Autostore som et spennende selskap med en altfor strukket verdsettelse, heter det i analysen.

I 14-tiden ble Autostore-aksjen handlet for 22,34 kroner per stykk. Det er en nedgang på over 50 prosent fra «all-time high», da aksjen gikk for 44 kroner.

– Vi liker selskapet veldig godt, sier Frank Maaø, analytiker i DNB Markets.
– Vi liker selskapet veldig godt, sier Frank Maaø, analytiker i DNB Markets. (Foto: DNB)

Kursmålet fra DNB Markets «er basert på svake utsikter på kort sikt, sterke utsikter på mellomlang sikt, og hva vi tror er realistiske langsiktige vekst- og avkastningsprognoser» ifølge analysen gjengitt av TDN Direkt.

Om fallet sier DNB Markets-analytiker Frank Maaø følgende:

– Autostore er en aksje som svinger mye, og et shortsalg utgjør en nokså stor del av den frie flyten, noe som nok er en kilde til dette. Spekulasjoner om både gode og dårlige nyheter kan gi store svingninger på kort sikt, men vi har forsøkt å gjøre en langsiktig analyse av selskapet og aksjen, og legger til:

– Vi liker selskapet veldig godt, mens vi synes aksjen ser overpriset ut.

11 kroner per aksje

Også Sparebank 1 Markets har salgsanbefaling på aksjen. Kursmålet er satt til 11 kroner per aksje.

– Ordreinngangen har ikke vist fortløpende vekst siden fjerde kvartal 2021, og med ledende indikatorer, som pmi-indekser og global forbrukertillit, som viser klare tegn på svakhet, har vi ingen grunn til å tro på høyere ordreinngang i 2023, heter det i analytiker Øyvind Mossiges analyse.

Videre tror Sparebank 1 Markets at en svak ordreinngang og potensielle forsinkelser i eksisterende ordrereserve innebærer høy risiko for vekstforventninger for både i år og neste år.

Reduserer betaling

Autostore reduserer forhåndsbetaling for sin teknologi til kunder i et forsøk på å øke salget, og vil fortsette sin juridiske kamp mot Ocado.

Det skriver Financial Times søndag etter et intervju med konsernsjef Mars Hovland Vikse og hans forgjenger Karl Johan Lier, ifølge TDN Direkt.

– Selv om e-handel og global handel ser en nedgang, vil vi som forbrukere fortsatt kjøpe på nett, og selskaper vil fortsatt investere i automatisering. Bare 15–20 prosent av lagrene globalt har automatisering, sa Vikse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.