I kvartalet venter inkassoselskapet Axactor å rapportere bruttoinntekter på 86 millioner euro, som tilsvarer nær 860 millioner kroner.

Samtidig opplyses det at underskuddet før skatt er ventet å utgjøre 42 millioner euro, rundt 420 millioner kroner.

Det skrev selskapet i en melding mandag kveld. Tirsdag morgen stupte aksjen nesten syv prosent etter børsåpning.

Ebitda (driftsresultat før skatt, renter og avskrivninger) vil ende på minus 26 millioner euro, omtrent 260 millioner kroner.

Inkassokonsernet, der John Fredriksen er største aksjonær, gikk dermed gjennom et svært svakt kvartal.

– Jeg er helt overbevist om at Axactor er på rett vei. Vi kjøper porteføljer til attraktive priser og har en investeringskapasitet på nesten tre ganger erstatnings-utgifter. Kundetilfredsheten er svært høy, vi forbedrer effektiviteten og reduserer finansieringskostnadene. Vi er godt posisjonert for å lykkes fremover, sier administrerende direktør Johnny Tsolis i Axactor i meldingen.

Forbedret innsamlingsgrad

Resultatet inkluderer en negativ revurdering på 43 millioner euro i fjerde kvartal.

Hittil i år har Axactor-aksjen falt med 3,18 prosent på Oslo Børs, og 24,7 prosent på ett år.

Axactor-toppsjef Johnny Tsolis.
Axactor-toppsjef Johnny Tsolis. (Foto: Gunnar Lier)

«Axactor rapporterte en innsamlingsgrad på 89 prosent i tredje kvartal. Som ventet forbedret innsamlingsgraden seg i fjerde kvartal og kom inn på 91 prosent for kvartalet og 97 prosent i desember. Selv om utviklingen er positiv, er den ikke tilstrekkelig forbedret til å støtte den bokførte verdien av porteføljene ettersom innsamlingsresultatet bør fluktuere rundt 100 prosent over tid», står det i meldingen.

Bekymret for gjenåpning

I forbindelse med fremleggingen av resultatet for tredje kvartal i 2021 uttalte Axactor-sjefen Tsolis at den svake inntjeningen på 46,7 millioner euro skyldtes europeisk gjenåpning.

– Det har vært både overraskende og bekymringsfullt å se hvor fort folk forkastet den finansielle bevisstheten de demonstrerte under pandemien, uttalte selskapets toppsjef, Johnny Tsolis, i børsmeldingen og fortsatte.

– Vi tror at deres evne til å nedbetale gjeld er blitt forsterket, men folks vilje til å gjøre så er blitt betydelig svakere etter at de fikk sine vaksiner og etter samfunnets gjenåpning i sommer.

John Fredriksen og familien eier gjennom selskapet Geveran 40 prosent av aksjene i Axactor.

– Sagt forsiktig er privat konsum valgt foran tilbakebetaling av eksisterende gjeld. Dette har svekket Axactors resulter for tredje kvartal, men vil – ironisk nok – styrke våre utsikter, da publikums forbruk mest sannsynlig vil generere høyere volum med misligholdt gjeld, sa Tsolis da. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.