Seismikkselskapet Axxis Geo Solutions, med Sævik-familiens Havila som hovedeier, har den siste tiden hatt kniven på strupen. I forrige uke ble selskapet begjært konkurs.

Dagen etter søkte det om rekonstruksjon. Nå vil en investorgruppe, med Arne Fredly (Apollo Asset Limited), Edvin Austbø (Alden as), Fredrik Sneve (F2 funds as), Kristian Lundkvist (Middelborg as) og Ketil Skorstad (Tigerstaden as) redde – og ta over selskapet.

Axxis-aksjen skjøt rett opp på nyheten og var en stund opp 75 prosent. Den heftige oppgangen trigget automatisk børspause i aksjen.

Axxis hadde før meldingen i dag en børsverdi rett i overkant av 20 millioner kroner.

DN har vært i kontakt med både Austbø, Skorstad og Fredly, men foreløpig ikke fått kommentarer.

Kan få omgjort gjeld til aksjer

I børsmeldingen heter det at kreditorene er blitt forelagt et tilbud om å bli gitt en sum tilsvarende 15 prosent av den utestående gjelden, eller få gjelden omgjort til aksjer til kurs 0,5 kroner.

Det er Havila Holding, familien Sæviks morselskap, som er største eier i Axxis Geo Solutions. Avbildet er Per Sævik.
Det er Havila Holding, familien Sæviks morselskap, som er største eier i Axxis Geo Solutions. Avbildet er Per Sævik. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Aksepterer kreditorene forslaget er investorene villige til å spytte inn 15 millioner dollar i ny egenkapital gjennom en emisjon til kurs 0,1 kroner per aksje.

Det tilsvarer rundt 127 millioner kroner etter dagens kurs. Nåværende aksjonærer vil også få muligheten til å delta i emisjonen, opplyses det. Dersom Fredly og Co. får gjennomført sin plan, vil investorgruppen vanne ut eksisterende aksjonærer betydelig. Det skal i så fall trykkes over én milliard nye aksjer i selskapet, i tillegg til gjelden som konverteres til aksjer. Hvilke planer investorgruppen har for selskapet er ikke kjent.

Flertall har godtatt tilbudet

Forslaget skal foreløpig ha blitt godt mottatt av kreditorene og et flertall av dem har allerede akseptert tilbudet. Axxis skriver at det jobber «intensivt» med de resterende kreditorene for å få klarhet i om de ønsker å godta forslaget.

Axxis skal videre ha fått bekreftet av Asker og Bærum tingrett at et rettsmøte omkring konkursbegjæringen ment å finne sted fredag er blitt utsatt etter avtale med kreditorene. Hvis de gjenværende kreditorene ikke godtar tilbudet, vil Axxis trolig søke om rekonstruksjon.

DN har vært i kontakt med administrerende direktør Ronny Bøhn i Axxis. Han ønsker ikke å kommentere saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.