Det har vært en blytung høst og vår for det lille havbunnsseismikkselskapet Axxis Geo Solutions, som er notert på den mindre børsen, Oslo Axess.

I starten av september i fjor meldte selskapet at det opplevde høy etterspørsel og hyret rådgivere for å styrke selskapets finansielle kapasitet.

En drøy måned senere – i oktober – hentet selskapet inn 225 millioner kroner i aksjemarkedet. Emisjonskursen var på seks kroner aksjen, som tilsvarte en rabatt på 65 prosent fra sluttkursen dagen før. Siden den gang har aksjekursen kollapset og ble onsdag handlet til 0,69 kroner.

Gikk inn med 74 mill.

Rederen fra Sunnmøre, Per Sævik, og familiens Havila Holding gikk inn med totalt 74 millioner kroner i emisjonen i oktober. Sævik-familien er i dag største eier i selskapet med en eierandel på 26,44 prosent. I oktober var familiens aksjer i selskapet verdt 93 millioner kroner.

Torsdag er familiens aksjepost kun verdt i overkant av 17 millioner kroner.

På tross av de store tapene i selskapet for Sævik-familien har aksjekursen fått en etterlengtet opptur og ble torsdag ettermiddag handlet til 1,17 kroner – som tilsvarer ett hopp på om lag 70 prosent sammenlignet med onsdagens sluttkurs.

Torsdag har selskapet en markedsverdi på 68 millioner kroner.

Enighet med kreditorer

Selskapet har i lang tid forsøkt å komme til enighet med kreditorer og kom torsdag med en gladmelding til sine aksjonærer om at de endelig oppnådd enighet om å konvertere mer enn 34 millioner dollar i utestående leverandørgjeld – som tilsvarer 317 millioner norske kroner – til låneavtaler.

Selskapet skriver at løsningen vil redusere den kortsiktige gjelden og betydelig bedre selskapets arbeidskapital.

Axxis understreker i meldingen at de fortsatt opererer i et utfordrende marked og selskapet skriver videre at den nye avtalen gjør selskapet bedre posisjonert for fremtiden, men de vil fortsatt være avhengig av å kunne sikre seg ytterligere inntekter fremover.

Selskapet ansatte Nils Haugestad som ny finansdirektør i april.

Selskapet har ikke levert tall for andre kvartal ennå.

Axxis hadde i år en omsetningsøkning i første kvartal og viste til et driftsresultat på 11,2 millioner dollar, mot minus 2,8 millioner dollar samme periode året før. Driftsresultatet (ebitda) ble 12,7 millioner dollar i kvartalet av en omsetning på 45,1 millioner dollar.

Hverken Per Sævik, styremedlem Njål Sævik eller finansdirektør i Axxis, Nils Haugestad, har besvart DNs henvendelse om saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.