Det pågår en dramatisk dragkamp i seismikkselskapet Axxis Geo Solutions, der Sævik-familiens Havila Holding er største eier.
Det er ikke mer enn et par måneder siden selskapet ble begjært konkurs, søkte om konkursbeskyttelse og satte i gang en rekonstruksjonsprosess. Da kom det frem at en investorgruppe med profilerte navn som Arne Fredly, Edvin Austbø, Fredrik Sneve, Kristian Lundkvist og Ketil Skorstad ville redde og ta over selskapet.
Det så også ut som om investorkjendisene skulle lykkes med redningsplanen. Det tok nemlig ikke lang tid før kreditor etter kreditor ga sitt «ja». Det var imidlertid én som ikke ville gå med på planen, og dermed satte hele rekonstruksjonen på pause. Overfor Finansavisen stod Sveits-baserte Didrik Joakim Lehmkuhl frem og bekreftet at han var den ene av de 85 kreditorene som takket nei til forslaget.
Selskapet har jobbet på spreng siden midten av februar for å få på plass et nytt forslag til rekonstruksjonen. Det kom tirsdag, og der går det frem at den profilerte investorgruppen nå gjør et nytt forsøk på å redde det kriserammede seismikkselskapet.
Axxis-aksjen steg kraftig på børs etter nyheten, og var på det meste opp over 60 prosent tirsdag ettermiddag.
Øker beløpet
DN erfarer at det er den samme investorgruppen som har forpliktet seg til å spytte inn mellom 17 og 20 millioner dollar i friske penger. Det er høyere enn 15 millioner dollar som ble lagt frem i det opprinnelige rekonstruksjonsforslaget.
20 millioner dollar tilsvarer om lag 170 millioner kroner etter dagens kurs.
– Vi har lagt til grunn hensynet til hele kreditorfellesskapet i utarbeidelsen i forslaget og mener løsningen er balansert, samt vil kunne få støtte av kreditorene, skriver Axxis-styremedlem Nina Skage i en epost til DN.
I det nye forslaget skriver selskapet videre at det «har vurdert et annet alternativ», men at dette ikke nådde opp.
– Vi har grundig evaluert det alternative forslaget med våre rådgivere, men mener det ikke er gjennomførbart på grunn av en rekke rettslige, kommersielle og finansielle årsaker, sier styremedlem Skage.
Didrik Joakim Lehmkuhl, den ene kreditoren som altså sa nei til det første forslaget, har ifølge sin advokat Thomas Fjell i advokatfirmaet Grette, ingen kommentarer. Til Finansavisen omtaler Lehmkul seg selv som den største kreditoren i Axxis Geo Solutions.
– Lehmkuhl Capital har i dag mottatt utkast til rekonstruksjonsforslag og vil nå benytte de nærmeste dagene til å gjennomgå dette, skriver Fjell i en epost.
DN har vært i kontakt med investor Fredrik Sneve, som ikke ønsket å gi noen kommentarer til saken. Hverken Arne Fredly, Ketil Skorstad eller Kristian Lundkvist har besvart DNs henvendelser tirsdag.
Redningsplan etter påske
I det ferske forslaget kastes det lys over situasjonen i selskapet.
Det går frem at Axxis Geo Solutions anslår at det til sammen er om lag 150 individuelle kreditorer, med et samlet krav på mellom 56 og 64 millioner dollar. Det tilsvarer mellom 480 og 540 millioner kroner etter dagens kurs.
Per 15. mars er det 107 kreditorer som har meldt sine krav til rekonstruksjonskomiteen. Det utestående beløpet er på om lag 44 millioner dollar, ifølge selskapet.
«Arbeidet med å verifisere den samlede gjelden og andre kreditorer er fortsatt pågående», heter det i meldingen fra selskapet. Den ferske redningsplanen er ventet å bli klar for avstemning blant kreditorene etter påske.
Planen inkluderer et tvunget oppgjør av usikret gjeld med kontantoppgjør på fem til 20 prosent av utestående beløp. Kreditorene vil få mulighet om konvertering av utestående krav til aksjer i selskapet til en konverteringskurs på 0,5 kroner per aksje, slik som var tilfellet også i det opprinnelige forslaget.
Kraftig oppgang på Børsen
Axxis Geo Solutions-aksjen har slitt tungt siden toppnoteringen i april 2019. Da ble én aksje omsatt for over 1200 kroner. Det skulle imidlertid ikke ta mer enn et par måneder før aksjen gjorde et svalestup på Børsen, og falt ned til kurs rundt 20 kroner.
Siden den gang har nedgangen fortsatt jevnt og trutt. Aksjen omsettes tirsdag for om lag 75 øre, noe som gir selskapet en markedsverdi på 44,6 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.