Det pågår en dramatisk dragkamp i seismikkselskapet Axxis Geo Solutions, der Sævik-familiens Havila Holding er største eier. Selskapet ble begjært konkurs i midten av januar, søkte så om konkursbeskyttelse og satte i gang en rekonstruksjonsprosess.

I midten av mars la selskapet frem et utkast til et endelig rekonstruksjonsforslag, som nå altså er ferdigstilt. Kreditorene har frist til 27. april med å gi sitt svar.

– Axxis vil ha en balansert, finansiell posisjon og gode likviditetsreserver til å støtte opp om fortsatt drift etter en suksessfull rekonstruksjon. Det endelige forslaget er i stor grad på linje med det som ble lagt frem før påske, sier styremedlem Nina Skage i en melding.

Axxis-aksjen stiger rundt 15 prosent på børs onsdag.

Investorprofiler vil ta over

Forslaget onsdag, som Axxis skriver er på linje med forslaget som ble lagt frem i midten av mars, inkluderer et tvunget oppgjør av selskapets usikrede gjeld, og et kontantoppgjør på ti prosent av utestående beløp. Alternativt vil kreditorene ha mulighet til å konvertere sine utestående krav til aksjer i selskapet, til en pris på 0,5 kroner per aksje.

Rekonstruksjonsforslaget skal, som tidligere kommunisert, finansieres gjennom en kapitalinnhenting på opptil 20 millioner dollar der tegningskursen er satt til ti øre per aksje.

En gruppe investorer, som inkluderer profilerte navn som Arne Fredly, Fredrik Sneve, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist, har garantert for 17 millioner dollar. DN har tidligere skrevet om investorgruppens redningsforsøk i Axxis.

Ingen kommentarer til det endelige forslaget

Det er ikke mer enn et par måneder siden selskapet ble begjært konkurs, søkte om konkursbeskyttelse og satte i gang en rekonstruksjonsprosess.

Da kom det frem at en investorgruppe med profilerte navn som Arne Fredly, Edvin Austbø, Fredrik Sneve, Kristian Lundkvist og Ketil Skorstad ville redde og ta over selskapet.

Det så også ut som om investorkjendisene skulle lykkes med redningsplanen. Det tok nemlig ikke lang tid før kreditor etter kreditor ga sitt «ja».

Det var imidlertid én som ikke ville gå med på planen, og dermed satte hele rekonstruksjonen på pause. Overfor Finansavisen stod Sveits-baserte Didrik Joakim Lehmkuhl frem og bekreftet at han var den ene av de 85 kreditorene som takket nei til forslaget.

DN har vært i kontakt med Lehmkuhls advokat, Thomas Fjell i Advokatfirmaet Grette, som skriver følgende i en epost:

– Lehmkuhl Capital AS har ikke hatt tid til å gjennomgå forslaget og har derfor ingen kommentar.

Om lag 150 kreditorer

I forslaget som ble lagt frem i midten av mars ble det også kastet lys over den finansielle situasjonen i det kriserammede selskapet.

Det gikk frem at Axxis Geo Solutions anslår at det til sammen er om lag 150 individuelle kreditorer, med et samlet krav på mellom 56 og 64 millioner dollar. Det tilsvarer mellom 480 og 540 millioner kroner etter dagens kurs.

Per 15. mars var det 107 kreditorer som har meldt sine krav til rekonstruksjonskomiteen. Det utestående beløpet var på om lag 44 millioner dollar, ifølge selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.