Det har vært en blytung høst for det knøttlille havbunsseismikkselskapet Axxis Geo Solutions.

I starten av september meldte selskapet at det opplevde høy etterspørsel og hyret rådgivere for å styrke selskapets finansielle kapasitet. En drøy måned senere hentet selskapet 225 millioner kroner i aksjemarkedet – til 65 prosent rabatt fra sluttkurs dagen før. Dagen etter falt aksjekursen kraftig.

Daværende hovedaksjonær, rederen Arne Blystad, lot seg vanne kraftig ut. Inn fra siden kom en annen storreder, Per Sævik og familien, som gikk med en tredjedel av beløpet.

Sævik-familien gikk totalt inn med 74 millioner kroner til en kurs på seks kroner aksjen. Siden har aksjen kollapset fullstendig og handles tirsdag til under to kroner etter en sjokkmelding fra det lille seismikkselskapet.

Blir forsinket

I september kom Axxis med en gladmelding til sine aksjonærer om at det hadde inngått en intensjonsavtale for en stor seismikkundersøkelse i fjerde kvartal. Totalt fire skip skulle brukes i undersøkelsen.

Nå har det oppstått problemer med å få landet kontrakten.

Å få satt siste pennestrøk på den endelige avtalen er nemlig avhengig av at kunden oppnår en kontrakt med en annen partner.

– Axxis har nettopp fått vite at vår kunde og deres partnere diskuterer et redusert initielt omfang av arbeidet sammenlignet med det initielle omfanget på 28 skipsmåneder, og at utførelsen av kontrakten vil bli noe forsinket, skriver Axxis i en melding tirsdag.

– Derfor er kontraktstildelingen til Axxis også forsinket, skriver selskapet.

Axxis har for øyeblikket fire skip stående på Malta klare for arbeid, og ifølge selskapet forhandles det nå om kompensasjon, inkludert stand-by-rater.

Papirtap på 61 mill.

Inntektene for første fase av avtalen var estimert å være 35 millioner dollar, med mulighet for ytterligere oppside. Selskapet opplyser tirsdag at forsinkelsen har hatt en betydelig negativ innvirkning på arbeidskapitalen til selskapet og at leverandørgjelden i dag er på 33 millioner dollar. Nå vurderer selskapet ulike alternativer for å styrke den finansielle posisjonen.

For Sævik-familien betyr det en kraftig barbering av aksjeverdiene. Etter emisjonen ble plassert 10. oktober i høst kontrollerte Sævik-familien gjennom sitt Havila Holding 26,4 prosent. Aksjeposten var da verdt 93 millioner kroner.

Tidlig tirsdag ettermiddag var aksjene verdt 32 millioner kroner. Det betyr at Per Sævik og familien har et papirtap på 61 millioner på Axxis-investeringen kroner siden midten av oktober.

Njål Sævik er styreleder i Havila Holding, samt styremedlem i Axxis Geo Solutions. Det hadde tirsdag ettermiddag ikke lykkes DN å få en kommentar hverken fra Njål Sævik eller hans far, Per Sævik.

En rekke andre profilerte investorer har søkt lykken i Axxis. Bare i dag har det ført til store papirtap:

  • Tidlig tirsdag ettermiddag hadde Arne Blystad papirtap på 11,5 millioner kroner gjennom sitt Songa Investments.
  • Brønnbåtreder Roger Halsebakk hadde papirtap på 3,7 millioner kroner.
  • Klaveness-familien og investor Kristian Lundkvist hadde begge papirtap på 1,5 millioner kroner.

«Utrolig attraktiv»

Aksjekursen endte tirsdag på 1,84 kroner per aksje, ned 52,6 prosent.

Tidligere i høst var analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier meget positiv til selskapet. I et intervju med Finansavisen sa han at Axxis Geo Solutions står foran en potensiell sterk og lønnsom vekst og at aksjen var «utrolig attraktiv».

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.
Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Axxis har en «asset light» forretningsmodell hvor de leier inn både båter og teknologi på korte kontrakter, samt at de er i netto cash-posisjon. Dette gjør selskapet meget dynamisk i en bransje hvor det er viktig, sa han til avisen.

Når DN tar kontakt med Olaisen tirsdag ettermiddag for å høre hans tanker om selskapet etter et fall på nær 50 prosent, er svaret kort:

– Vi er restricted, skriver han i en tekstmelding.

ABG Sundal Collier var sammen med Fearnley Securities og Sparebank 1 Markets tilretteleggere ved forrige emisjon, og kan av hensyn til compliance ikke uttale seg.

Etter at Olaisen uttalte at aksjen var attraktiv i september har selskapet falt over 80 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.