Mandag kveld ble det klart at den svenske banken Nordax øker budet på Bank Norwegian fra 95 kroner til 100 kroner. I tillegg beholder Bank Norwegian-aksjonærene et utbytte på fem kroner per aksje, som de får utbetalt 6. mai.

Da det opprinnelige budet ble lagt frem 4. mars var både markedet og Bank Norwegian-styret klare på at budet var for lavt. Investor Egil Stenshagen, som er sjette største aksjonær i Bank Norwegian gjennom sitt Stenshagen Invest, er heller ikke fornøyd med denne ukens forhøyede bud.

– Bank Norwegian har vært en god investering for oss. Vi har vært med i mange år. Pandemien ser nå ut til å være på retur, og det antar vi vil øke etterspørselen etter lån og bruken av kredittkort. Samtidig som kundens betalingsevne styrkes. Mindre risiko for mislighold. Dessuten skal banken ut i Europa. Vi har derfor god tro på bankens fremtid, og ønsker ikke å selge, skriver Stenshagen i en sms til DN.

Stenshagen eier drøyt 4,5 millioner aksjer, som tilsvarer en eierandel på 2,44 prosent.

Bank Norwegian-aksjen skjøt umiddelbart fart fra start tirsdag, og steg nesten ti prosent gjennom dagen. Sluttkurs ved stengetid på Børsen var 98,5 kroner.

Ønsker flere budgivere

Marius Borthen, forvalter av fondet Blueberry Capital, synes budet fortsatt er for lavt målt opp mot utsiktene til selskapet. 13 prosent av fondet han styrer er investert i Bank Norwegian. Det tilsvarer om lag 260.000 aksjer.

– Vi har alltid ment at budet burde ligge på 120 kroner eller mer, eller 115 kroner justert for utbytte. Hvis det ikke blir et salg nå, så tror vi aksjen kommer til å stå i 150 kroner i løpet av et par års tid, mye på grunn av gjeninnhentingen etter koronapandemien, sier han til DN.

Borthen understreker at han ikke er udelt positiv til et oppkjøp, og sier at dersom det gjennomføres, så må det bli til en pris som kan forsvare at aksjonærene går glipp av flere gode år fremover.

– Hva synes du om det styret skriver i børsmeldingen, der det blant annet tillater «due diligence»?

– Jeg synes ikke det blir rett at jeg skal spekulere i hvilke signaler de gir. De får gjøre jobben sin, så får jeg representere mine aksjonærer. Men det hadde vært knallbra om de klarte å få med en budgiver til, det skal sies.

Investor Egil Stenshagen skriver i en sms til DN at han er «overrasket» over at styret i Bank Norwegian har tillatt Nordax en gjennomgang av banken.

DN har vært i kontakt med Folketrygdfondet, som er nest største aksjonær i Bank Norwegian med 9,89 prosent av aksjene.

– Vi avventer styrets anbefaling, sier Nils Bastiansen, som er sjef for aksjer i Folketrygdfondet.

Vil tillate gjennomgang

Basert på det forbedrede budet og etter nøye vurdering har bankens styre bestemt seg for å gi Nordax adgang til å foreta en gjennomgang av banken og partene har inngått en avtale om det, heter det i børsmeldingen.

Bank Norwegian-styret vil komme til sin vurdering av budet når gjennomgangen av bankens bøker er fullført. Videre heter det i meldingen at det ikke er sikkert at det vil bli fremlagt noe bud eller at Bank Norwegian-styret vil anbefale budet. Styret skriver videre at det at de tillater Nordax å gjennomgå bankens regnskaper ikke betyr at de anbefaler det forbedrede tilbudet.

Tilbudet forutsetter aksept fra 90 prosent av aksjonærene i Bank Norwegian, men den svenske banken forbeholder seg retten til å senke denne grensen til 2/3 aksept fra aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.