Kraftig fall for de amerikanske storbankene sendte Wall Street ned onsdag kveld.

S&P 500 endte ned 2,2 prosent, Dow Jones falt 1,9 prosent, mens Nasdaq falt 1,4 prosent.

Skuffende fra bankene

  • Goldman Sachs, en
  • av verdens mest lønnsomme banker, falt markert etter at banken rapporterte om halvert resultat og svakere resultater enn aksjeanalytikerne regnet med. Banken økte sine avsetninger for mulige tap til én milliard dollar, ifølge CNBC. I løpet av dagen hentet aksjen seg inn og endte opp 0,1 prosent.
  • Storbanken Bank of America skuffet også, og økte tapsreservene med nesten fire milliarder dollar, og falt 6,5 prosent på børsen.
  • Citigroup er den tredje av de viktigste selskapene som la frem tall før børsåpning onsdag, og la strengt tatt frem sterkere resultat og høyere inntekter enn det var ventet, men aksjen falt likevel 5,6 prosent, blant annet etter økte tapsreserver. Hvordan koronakrisen slår ut gjør det også vanskelig å sammenligne de rapporterte tallene med forhåndsestimatene.

Tesla mot strømmen

Av selskapene som går mot strømmen finner vi stadig Tesla, som endte opp 2,8 prosent. Tesla ble vurdert som «kjøp» i ny dekning hos Goldman Sachs.

Goldman sa at Tesla har en betydelig ledelse i markedet for elbiler, som de forventer vil oppleve langsiktig vekst.

Også legemiddelselskapene United Health (+4,1 prosent) og Johnson & Johnson (+1,1 prosent) stiger onsdag kveld.

Nå synes koronaeffektene

Amerikanske forbrukere er i krisemodus og detaljhandelen falt med hele 8,7 prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor.

Månedsfallet er det største siden handelsdepartementet startet slike målinger i 1992, og mer enn de åtte prosentene som var ventet. Til sammenligning var fallet i februar, før koronakrisen ble tatt på alvor i USA, på 0,4 prosent. Dette er en del av forventningene om at effektene av koronakrisen begynner å komme til syne i mars-tallene.

Terminkontraktene i førhandelen på de amerikanske børsene falt umiddelbart da detaljhandeltallene kom.

Også industritallene viser de første effektene av koronaviruset. Den amerikanske industriproduksjonen var ned 5,4 prosent på månedsbasis i mars.

På forhånd var det ventet at industriproduksjonen skulle falle 4,0 prosent, ifølge Direkt Makro.

Industriens kapasitetsutnyttelse var 72,7 prosent i perioden, mens det var ventet en kapasitetsutnyttelse på 73,8 prosent.

Oljeprisen faller

Markedene preges ellers av et kraftig oljeprisfall etter at Det internasjonale energibyrået la frem en dyster månedsrapport onsdag formiddag.

– Ingen mengde Opec-kutt kunne løst denne krisen. Produsenter vil bli tvunget til å stanse produksjon fordi det ikke er noe sted å lagre oljen. Rapporten er langt fra en åpenbaring, sier sjefanalytiker Amrita Sen i analyseselskapet Energy Aspects til DN.

Nesten et tiår med oppgang i oljeetterspørsel vil være forduftet i slutten av 2020, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

I sin månedsrapport slår byrået fast at global oljeetterspørsel er ventet å falle med rekordhøye 9,3 millioner fat per dag i 2020 sammenlignet med 2019. Det tilsvarer et fall på nesten ti prosent av verdens oljeetterspørsel.

Oljeprisen var allerede på god vei nedover onsdag formiddag, etter å ha falt siden børsslutt tirsdag. Da IEA-rapporten kom, tiltok fallet ytterligere i styrke, og prisen på brent spot (nordsjøolje) er ned nesten fem prosent. Ett fat handles til litt over 28 dollar.

Søndag ble Saudi-Arabia og Russland enige sammen

med resten av Opec+ å kutte med 9,7 millioner fat.

I dagens rapport fra Handelsbanken skriver likevel Marius Gonsholt Hov at disse kuttene ikke veier opp for bortfallet av etterspørsel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.