Bank of Japan er en av de få børsnoterte sentralbankene i verden, og har i løpet av ett døgn opplevd en kursoppgang på 21 prosent. Banken har en markedsverdi på rundt tre milliarder dollar.

Det er fortsatt uklart hva som har ført til oppgangen, men Bloomberg mener det er hobbyinvestorer som har hamstret sentralbankens aksjer. Bankaksjen anses som lite attraktiv da den ikke tilbyr stemmerettigheter, og den har heller ikke særlig store utbytter.

Svak avkastning i en årrekke

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har lest Bloomberg-artikkelen, og opplyser at Bank of Japan-aksjen passer til å være en hobbyinvestordrevet aksje.

– Den har litt av de kvalifikasjonen som skal til for å bli en sånn type aksje. Den har hatt svake avkastning i en årrekke med en samlet nedgang på 60 prosent siden april 2013.

Næss forteller at det fra før av var svært lite handel i aksjen.

– Det er også en aksje som det er vanskelig å verdsette. Grunnen til det er at den i praksis er verdiløs. En har ingen stemmerettigheter og aksjen gir også visstnok svært lite utbytte, sier Næss og legger til:

– Jeg finner heller ingen «short interest» i denne aksjen. Det er jo også en «død» aksje. Tidligere i februar ble det typisk handlet for noen få hundredetusen kroner i aksjen per dag og i de fleste dagene er ikke aksjen blitt handlet. Selv etter oppgangen i det siste har den kun en markedsverdi på tre milliarder dollar.

«Short interest» refererer til hvor mange investorer som har inntatt en shortposisjon, fordi de tror aksjen vil falle i fremtiden og tjene penger på kursfallet.

Japans største aksjeeier

Den siste måneden har det vært skrevet mye om hobbyinvestorer som har drevet opp aksjekursen i selskaper som mange hadde sett på som lite attraktive, blant annet spillbutikken Gamestop og Nokia. Dersom det viser seg at hobbyinvestorene har kastet seg på kjøpet av aksjer i en sentralbank, har investorene mulighet til å få en eierandel i en virksomhet som bokstavelig talt utsteder penger, mener sjefstrateg i Morgan Stanley.

– Man burde ikke behandle Bank of Japan-aksjen som en normal aksje – det er bare tull. Men siden aksjekursen for Bank of Japan er drevet av hobbyinvestorer, kan den vise hva den gruppen bryr seg om, sier sjefstrateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. til Bloomberg.

Sentralbankene i Hellas, Sveits og Belgia er de eneste andre sentralbankene som er børsnotert. Bank of Japan er notert på den japanske børsen Jasdaq, samtidig er banken Japans største aksjeeier.

Bank of Japans aksjer eies i all hovedsak av den japanske staten (55 prosent), mens private og institusjonelle investorer eier resten.

Gamestop

I løpet av noen få dager i slutten av januar, gikk Gamestop fra å være en kriserammet spillbutikk til å bli et av det mest kjente aksjenavnene. På sitt høyeste hadde aksjen en sluttkurs på over 341 dollar. I lengre tid på forhånd ble aksjen handlet for rundt 20 dollar.

Hobbyinvestorer på plattformen Reddit hadde nemlig gått sammen for å drive opp kursen, på kort tid hadde kursen mangedoblet seg. Bakgrunnen for det historiske hoppet for aksjen er mangefasettert, men én av årsakene er at Reddit-investorene utpekte de større hedgefondene som «shorter» aksjer, altså vedder på nedgang, som fienden.

Hedgefondene Citron Capital og Melvin Capital var de mest kjente shorterne i Gamestop-aksjen, og de har måttet ta milliardtap for å dekke veddemålene.

Gamestop-aksjen har siden falt fra det historiske toppunktet, men er fortsatt et populært samtaleemne og investeringsobjekt blant investorene på Reddit.

Finansprofessor Espen Henriksen på BI mener det er stor fare for at det er småsparere med lite kunnskap som vil tape på sikt.

– Vinnerne av kursoppgangen på Gamestop er ganske sikkert manipulatorene på Reddit som feilaktig fremstiller seg som småkårsfolkets talsmenn og som nå kan dumpe aksjene sine, om de ikke allerede har gjort det. Taperne vil bli de mange småsparerne og amatørene som har kastet seg på dette for sent og som eier aksjer når det smeller, sa han til DN i forbindelse med Gamestop-bykset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.