Karbonløsningsselskapet Bergen Carbon Solutions (BCS) falt kraftig på børs tirsdag. Ved 14-tiden falt aksjen rundt 15 prosent.

Det har vært uvanlig stor omsetning i aksjen gjennom handelsdagen, etter at det etter børsslutt mandag ble solgt et stort antall aksjer.

Kommunikasjonsdirektør ved Oslo Børs, Cathrine Lorvik Segerlund, bekrefter at det har vært et salg på to millioner aksjer i selskapet til 37 kroner per aksje. Det utgjør en totalsum på 74 millioner kroner. Sluttkurs mandag var 43,55 kroner. De to millioner aksjene ble dermed solgt med kraftig rabatt.

Aksjen falt umiddelbart da Børsen åpnet tirsdag morgen. På 30 minutter ble det omsatt nesten 400.000 aksjer. Tirsdag ettermiddag er det omsatt mer enn én million aksjer i selskapet.

Spetalen blant storeierne

Ifølge aksjonærtjenesten Holdings er det kun fire investorer som eier mer enn to millioner aksjer i Bergen Carbon Solutions. To av dem er tilknyttet styremedlemmer, som måtte ha flagget salget i en børsmelding. De to andre er tidligere administrerende direktør Jan Børge Sagmo og selskapet Saga Pure, der investor Øystein Stray Spetalen er største eier.

Sagmo eier 2,28 millioner aksjer i selskapet, som tilsvarer en eierpost på 5,4 prosent. Han skriver imidlertid i en Twitter-melding at han ikke har solgt sine aksjer.

Investor Øystein Stray Spetalen
Investor Øystein Stray Spetalen (Foto: Gyro/Fredrik Heggelihaugen)

«Til informasjon. Nei det er ikke meg som selger i BCS. Lockup og trua…», skriver Sagmo på Twitter.

En lockupavtale hindrer en aksjonær i å selge aksjer i en gitt periode.

Den tidligere toppsjefen tvitret i mai at han måtte gi seg i selskapet på grunn av helsemessige årsaker, at han var utbrent etter mye belastning over tid.

Saga Pure eier 9,4 millioner aksjer i Bergen Carbon Solutions, som utgjør 22,4 prosent av aksjene i selskapet.

– Vi kommenterer ikke bevegelser i aksjer vi eier inntil kvartalsrapporteringen vår, om det er relevant, skriver administrerende direktør i Saga Pure, Bjørn Simonsen, i en tekstmelding til DN.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Spetalen tirsdag uten hell.

– Vanskelig å verdsette

Tirsdag ettermiddag var markedsverdien til Bergen Carbon Solutions redusert med rundt 280 millioner kroner.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea viser til at dagens fall skyldes aksjesalget mandag kveld, men påpeker samtidig at aksjen har steget en del den siste tiden. Siden midten av juni har BCS-aksjen steget rundt 25 prosent, men siden nyttår har den falt rundt 45 prosent.

– Aksjen faller nå ned igjen til tidligere nivåer. Dette er et selskap som er vanskelig å verdsette, men det har en stor oppside om de lykkes med produktet sitt, og skal begynne å produsere i større skala nå, sier Næss.

I juli meldte BCS at selskapets første fullskala produksjonsfasilitet skal ha base i Høyanger kommune, som ligger nord for Bergen. Selskapet venter at produksjonen starter i midten av 2023.

Det er ventet at selskapet legger frem resultater for siste halvår i slutten av august.

Bergen Carbon Solutions er notert på Euronext Growth og har i skrivende stund en markedsverdi på 1,5 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.