Børsene tar med seg fjorårets sterke oppgang inn i det nye året.
Etter snart en måned inn i 2018 har hovedindeksen i USA, den brede S&P 500, steget med 7,5 prosent. Det er den beste starten på et år i det amerikanske aksjemarkedet siden 1987.
– I og med at børskrakket høsten 1987 er ett av de kraftigste i historien, høres sammenligningen skummel ut, skriver aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management i en markedsoppdatering, men legger til:
– Det er imidlertid noen ganske fundamentale forskjeller mellom 1987 og i dag som gjør at det ikke er like stor grunn til bekymring som det kanskje kan høres ut som.
Dette er forskjellig fra 1987
For det første var oppgangen i 1987 av en helt annen karakter rent avkastningsmessig. S&P 500 steg med 13,7 prosent i løpet av de fire første ukene. Det er nesten dobbelt så mye som nå.
Ellers trekker strategen frem to faktorer som skiller dagens marked vesentlig fra det vi hadde i 1987.
- Selskapenes inntjening: Borgen Gjerde sier at forventningene til inntjeningen til amerikanske selskaper har steget med over fire prosent i løpet av de fire første ukene i år. I 1987 steg de samme inntjeningsforventningene med under to prosent i samme periode i 1987.
- Verdsettelsen av selskapene: Verdsettelsen av selskapene, målt ved pris justert for 12 måneders fremtidig inntjening, såkalt P/E, gjorde et betydelig hopp i løpet av kort tid i januar 1987, ifølge strategen. Så langt i år har verdsettelsen av amerikanske aksjer knapt beveget seg.
– Ettersom den siste tids børsoppgang, både i USA og ellers i verden, er drevet først og fremst av høyere forventninger til selskapenes inntjeningsvekst, og ikke en multippelekspansjon, så er også faren for en nedsmelting i aksjemarkedet mindre enn hva man kanskje kan gå inntrykk av, skriver Borgen Gjerde.
Avskriver it-boble
Denne uken legger verdens fem største selskaper frem resultater. Det er teknologikjempene Apple, Amazon, Facebook, Microsoft og Googles morselskap Alphabet.
Teknologisektoren sto bak nesten halvparten av den globale børsoppgangen i fjor. Nordea Wealth Management venter at sterk vekst i denne sektoren kommer vil å drive mye av børsoppgangen i år også.
Borgen Gjerde skriver at det også i teknologisektoren kan være fristende å trekke paralleller mellom børsutviklingen til de store it-selskapene de siste årene med oppbyggingen av dot com-boblen rundt år 2000. Heller ikke her er det korrekt å sammenligne, mener strategen. På grunn av verdsettelsen.
– Pris justert for estimert inntjeningsvekst (P/E) på de amerikanske it-selskapene var mer enn dobbelt så høy som markedet for øvrig på høyden i 2000 og 2001, mens amerikanske it-selskaper i dag prises på linje med resten av markedet, skriver hun.
– At it-gigantene fortsetter å generere sterk inntjeningsvekst er imidlertid avgjørende for videre oppgang i aksjekursene, og dermed blir resultatfremleggelsene denne uken svært spennende å følge med på, og trolig vil dette bli toneangivende for den globale børsutviklingen i uken som kommer, skriver strategen.
– Aksjer er dyre
Flere analytikere og forvaltere ser nå at det ligger til rette for videre oppgang i aksjemarkedet.
Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Wealth Management sa til DN forrige uke at man nå ser en tiltagende økonomisk vekst globalt, som vil være en positiv driver for markedet.
– Samtidig er antagelig mye av dette allerede priset inn. Aksjer er dyre og utsatt for korreksjon, og derfor har vi valgt å ligge nøytralt på aksjeeksponering, sa hun.
DNB Wealt Management overvekter olje- og energisektoren, blant annet fordi de ser en knapphet på råvarer.
– På overordnet nivå mener vi at vi nærmer oss slutten på en konjunktursyklus. I den delen av konjunktursyklusen får vi høyere global vekst slik som vi ser nå. Da blir det knapphet på innsatsfaktorer, sa Hjertø til DN.(Vilkår)