Det har gått fort i svingene hos de to emballasjeprodusentene, børsnoterte Bewi og privateide Jackon. Det er ikke mer enn to uker siden Bewi, som er kontrollert av Bekken-familien, la inn et bud på familieeide Jackon i Fredrikstad. Og det gikk ikke mer enn 48 timer før den ene familien, Akselsen, aksepterte budet for sin halvpart av aksjene.

Siden har markedet ventet på et svar fra den mer oppsplittede halvparten av Jackon-eierne, mens Bewis aksjekurs har steget 30 prosent og gjort oppgjør i aksjer enda mer attraktivt.

Kompisene Jacob Solgaard og Konrad Akselsen etablerte Jackon i 1956. I dag er det andre og tredje generasjon i de respektive familiene som sitter på aksjene. Jacob Solgaards etterkommere heter i dag Solgaard og Bergstøl, og totalt ni av Solgaards arvinger sitter med Jackon-aksjer.

Innen fristen fredag morgen, to uker etter budet kom ut av det blå, melder Bewi at Solgaard-grenen har takket ja, og at oppkjøpet dermed kan gjennomføres.

I Solgaard-familien pekes det mot Magne Solgaard som talsperson, men hverken han eller Andreas M. Akselsen tar telefonen når DN ringer. De svarer heller ikke på sms fredag formiddag. Heller ikke styreleder Ole Enger i Jackon vil kommentere salget til DN.

Velger kontanter

Bewis bud ble børsmeldt sent fredag kveld for to uker siden, og skulle da angivelig være en overraskelse for alle utenfor Bewi.

– Det setter noen tanker i sving en fredags kveld, og det kan være en industrielt spennende tanke, sa Andreas M. Akselsen til DN da.

Påfølgende søndag uttalte han i en børsmelding fra Bewi:

– Vi har brukt helgen til å vurdere og diskutere budet, og har hatt mange diskusjoner, både i familien, men også med representanter for Bewi.

Budet lød på mellom 3,1 milliarder og 3,6 milliarder kroner, avhengig av om Jackon-eierne ville godta budet med oppgjør i kontanter eller aksjer.


Mens Akselsen-familien bestemte seg for å bli med Bewi videre, og dermed fikk Bewi-aksjer for 1,8 milliarder kroner, har de andre eierne valgt oppgjør i kontanter. Det betyr at det vil tikke 1,55 milliarder kroner inn på konto for de familiemedlemmene.

Blant Solgaard-etterkommerne varierer aksjeandelen i Jackon stort. Dette skyldes flere arveoppgjør etter det DN erfarer. Største eier er Ranveig Bergstøl, datter av Jacob Solgaard, og hun kan nå vente at det kommer inn 465 millioner kroner på bankkontoen. Torfinn Solgaard, den ene av Ranveig Bergstøls brødre, kan vente seg 200 millioner kroner. Resten av arvingene får mellom 100 og 135 millioner kroner.

Selv om beløpene høres lukrative ut, er det enda større grunn til feiring hos Akselsens, der eierskapet er konsentrert til Andreas M. Akselsen, hans søster og hans far.

Gitt kursoppgangen de siste to ukene, sitter de tre allerede med en papirgevinst på over 530 millioner kroner. Deres kommende aksjepost i Bewi har nå en verdi på over 2,3 milliarder kroner. Differansen mellom de to ulike oppgjørene er på over 780 millioner kroner.

Aksjen i været

Akselsen-familien holder Jackon-eierskapet i et familieeid investeringsselskap, Haas as, og dette forplikter seg til å holde på Bewi-aksjene i ett år.

Fra sin spede oppstart, tett knyttet til fiskerinæringen i 1980, bygger Bewi på Frøya nå en europeisk kjempe innen emballasje og isopor gjennom oppkjøp. Salgsvolumet er kommet opp i anslagsvis seks milliarder kroner i år, mens Jackon solgte for drøye tre milliarder kroner i fjor.

Ifølge konsernsjef Christian Bekken er Jackon og Bewi de to største helintegrerte produsentene av ekspandert polystyren, populært kalt isopor, i Europa. Han mener Bewi vil bli ledende i nesten alle sine segmenter ved en sammenslåing. Fredag børsmelder Bewi-ledelsen at den ser for seg synergieffekter på mellom 12–15 millioner euro etter Jackon-kjøpet.

Bewi-aksjen faller litt fredag formiddag, men har de siste tre månedene steget over 120 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.