Det norske oljeselskapet DNO varsler et utbytte på 434 millioner kroner årlig - 0,2 kroner per aksje.

– Med økende produksjon og robust og forutsigbare inntekter, understreker utbyttekunngjøringen tiltroen til våre sterke vekstutsikter. Kurdistan er tilbake, og det samme er DNO, sier styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i en melding.

Det er første gang på 13 år at det norske oljeselskapet betaler utbytter.

Oljeselskapet, som har gjort stor suksess med oljeproduksjon i Kurdistan, tjente langt mer penger på driften i andre kvartal enn forventet.

Driftsresultatet var på 51 millioner dollar i kvartalet, mot ventet 42 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Trukket frem som favoritt

I et notat tidligere i sommer trakk oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets frem DNO som et av selskapene man burde ha i porteføljen sin, til tross for at kursen allerede har steget rundt 100 prosent i år.

Ifølge analytikeren vil DNO har en «all-time high» kontantstrøm i 2018, og vil mest sannsynlig avslutte året med en kontantbeholdning som overstiger en krone per aksje. Han mente det kunne bety at det er rigget for utbytter i DNO, hvilket selskapet nå slår fast i kvartalsrapporten. Det vil være første gang på 13 år at DNO betaler utbytter.

Utbytteplanen er betinget godkjennelse fra aksjonærene.

Av fem analytikere som dekker DNO anbefaler samtlige kjøp av aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet på aksjen er 20,3 kroner. Onsdag ble DNO-aksjen handlet for 18,75 kroner aksjen.

Tråkker ned gasspedalen

Inntektene til selskapet økte fra 82 millioner dollar i andre kvartal i fjor til 147 millioner dollar i år. DNO går også fra et underskudd på minus 13 millioner dollar i år til et overskudd på 43 millioner dollar nå.

I første halvår hadde selskapet en fri kontantstrøm på 142 millioner dollar.

DNO setter også foten på gasspedalen i Kurdistan der det hurtigvoksende Peshkabir-feltet er ventet å øke produksjonen med ytterligere 15.000 fat olje om dagen, slik at det ved utgangen av 2018 vil bli produsert 50.000 fat om dagen.

– Peshkabir viser en produktiv produksjon og har generert over 300 millioner dollar i bruttoinntekter siden oppstarten i fjor – eller tre ganger investeringer, sier Mossavar-Rahmani.

Kjøper seg inn i norsk sokkel

DNO har den siste tiden kjøpt seg gradvis opp i færøyske Faroe Petroleum og britiske Panoro Energy. DNO eier nå 28,71 prosent av aksjene i Faroe Petroleum, som har 27 lisenser på norsk sokkel. Selskapet i år også solgt sine eiendeler i Tunisia til Panoro og sitter på 5,65 prosent av aksjene i det britiske oljeselskapet.

Selskapet har varslet at det fortsetter å selge sine virksomheter som ligger utenfor kjernevirksomheten, og vil satse på ekspandere i Kurdistan-regionen i Irak og på norsk sokkel.

I slutten av juli kunngjorde DNO at det starter produksjon på en fjerde brønn på det relativt unge Peshkabir-feltet i Kurdistan, og at den totale produksjonen fra feltet har passert målet på 30.000 fat om dagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: – Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: