Tirsdag steg aksjekursen til Royalty Pharma 59 prosent i det som er årets største børsnotering i USA så langt.

I forbindelse med noteringen hentet selskapet inn 2,2 milliarder dollar da eksisterende eiere solgte aksjer til 28 dollar stk. Nå står kursen i 44,5 dollar.

Kursen ble satt helt i det øvre intervallet av hva meglerhusene hadde anslått. Interessen var så stor at aksjer som skulle selges i forbindelse med noteringen ble økt med 11 prosent.

Selskapet ble før notering priset til 16,7 milliarder dollar, men er nå verdt 26,5 mrd. dollar.

Kjøper royalties

Royalty Pharma ble startet i 1996 av tidligere Wall Street-banker Pablo Legorreta. Selskapet, som for øvrig er svært lønnsomt, tjener penger på royalties fra farmasiselskaper som Merck, Gilead og Johnson & Johnson, ifølge Financial Times.

Forretningsideen er å kjøpe royalties som gir faste betalinger direkte fra omsetningen til forskjellige selskaper.

Siden begynnelsen og frem til 2020 har selskapet brukt 18 milliarder dollar på å kjøpe royalties fra akademiske institusjoner, forskningssykehus og ideelle organisasjoner, ifølge Bloomberg. Porteføljen inkluderer behandling for sjeldne sykdommer, kreft, hiv, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

– De ser på hele universet av beviste data, som tillater dem å ta velinformerte beslutninger rundt hvilke medisiner som vil bli mest kommersielt vellykkede uavhengig av markedets sykliske dynamikk. Det er som å forvandle et biotek-selskap til en obligasjon, sier grunnlegger og forvalter Jeremy Abelson i PE-fondet Irving Investors til Bloomberg.

Ti menn og én kvinne

I fjor hadde Royalty Pharma inntekter på 1,6 milliarder dollar fra royalties – en økning på åtte prosent fra 2018. En fjerdedel av disse inntektene kom fra en gruppe medisiner som brukes til å behandle den arvelige og medfødte sykdommen cystisk fibrose.

Ifølge Bloomberg er ledelsen i selskapet proppfull av personer med lang erfaring fra farmasi og biotech. Ledelsen og styret består av totalt 11 personer. Én av dem er en kvinne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.