Teknologigigantene åpnet ned etter at nye positive koronavaksinenyheter løftet store deler av aksjemarkedet mandag.

Den brede børsindeksen S&P500, med de fleste av de største og viktigste amerikanske selskapene, endte på ny rekordsluttnotering på 3,627 poeng, opp 1,2 prosent.

Teknologiindieksen Nasdaq steg 0,8 prosent.

Industriindeksen Dow Jones setter sin første rekord på ti måneder, og ligger rett under 30.000-grensen på 29.951 med en oppgang på 1,6 prosent. Tallet 30.000 er i seg selv ikke viktig, men viser at stemningen på børsen er positiv. Dow Jones passerte for første gang 29.000 i januar i år, og falt så til 19.000 i mars. Siden har det klatret tilbake og satte i kveld ny rekord.

Nye positive vaksinenyheter ligger bak børsoppgangen mandag.

Det var legemiddelselskapet Moderna i Massachusetts som løftet børsene over hele verden etter at det meldte om bedre testresultater for sin koronavaksine enn forrige ukes farmasi-vinnere, Pfizer og Biontech.

Biontech største taper

Moderna lover høyere effektivitet, 94,5 prosent mot over 90 prosent fra Pfizer og Biontech. Enda viktigere var kanskje utsiktene til at denne vaksinen kan oppbevares i vanlig kjøleskapstemperatur i en måned, mens Pfizer og Biontechs trenger 70 minusgrader for å holde seg.

Moderna steg 18 prosent i førhandelen på Nasdaq-børsen, men stemningen har roet seg litt, og aksjen endte opp 9,6 prosent ved børsslutt. Markedsaktørene har kjøpt Moderna-aksjer i påvente av at resultatet av testprogrammet skulle bli kjent, og aksjen har steget 40 prosent på en uke, og er femdoblet i verdi siden årsskiftet. Moderna verdsettes nå til 40 milliarder dollar.

Pfizer-sjef Albert Bourla tvitret nyheten fra Moderna velkommen, men både Pfizer og Biontech faller på børsene mandag. Tyske Biontech falt hele 13,7 prosent, og er med det dagens taper på Nasdaq, mens Pfizer falt 3,3 prosent.

Boeing børsvinner

En rekke selskaper, som har vært blant taperne på børsen i år som følge av koronaviruset, stiger markant, særlig cruise, fly og reiseselskaper, samt en rekke oljeselskaper.

Blant andre børsvinnere mandag var Boeing, som steg 8,2 prosent.

De fem største teknologiselskapene, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Google-eier Alphabet, falt alle fra start, mellom 0,3 og 0,9 prosent. De løftet seg noe gjennom mandag, men ikke like mye som de brede børsindeksene.

Teknologigigantene har vært årets børsvinnere, og er hovedårsaken til at indeksene har gått så bra som de har gjort så langt i år.

Videokonferansetjenesten Zoom, og strømmetjenesten Netflix falt henholdsvis 1,1, og 0,8 prosent. Zoom har nå falt 22 prosent på en uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.