Flere og flere velger å satse på et kursfall i Bjørn Kjos' Norwegian.

Ifølge en fersk ukerapport fra Sparebank 1 Markets har shortinteressen, prosentandelen som vedder på kursfall, økt med 8,3 prosent i september. Shortinteressen er nå på 35,6 prosent. Det er det høyeste på tre år og nesten ny rekord, og gjør at andelen som vedder på kursfall i flyaksjen er dobbelt så stor som neste på listen.

Økte da Kjos storhandlet aksjer

– Den absolutte shortinteressen har økt i september med cirka 0,6 millioner aksjer, men short interessen - slik vi måler den - er en funksjon av totalt antall utlånte aksjer delt på fri flyt justert antall aksjer. Så når hovedeier kjøpte aksjer i Norwegian 13. og 14. september faller antall aksjer i fri flyt og shortinteressen i Norwegian økte, sier aksjeanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets, som er ansvarlig for rapporten.

Det vil si at den kvikke oppgangen i andelen pessimister ikke utelukkende skyldes at flere vedder på kursfall, men også at antall aksjer i fri flyt ble færre da Norwegian-sjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn H. Kise i midten av september kjøpte aksjer for til sammen 193 millioner kroner. Dermed øker shortinteressen ytterligere.

Likevel har antall aksjer som er shortet økt fra 7,86 millioner aksjer til 8,48 millioner aksjer siden 1. september.

– Speiler nok usikkerheten

Den som har gått inn i short på Norwegian i september har så langt løpt i oppoverbakke. Så langt i september har aksjekursen til selskapet steget med 21 prosent på Oslo Børs.

Weidel forklarer at shortinteressen typisk øker i et selskap under utbytteperioder. Det er ikke tilfellet i Norwegian, som ikke betaler utbytte.

– Det her speiler nok usikkerheten rundt finansieringen til selskapet og at det er et selskap som markedet oppfatter det er en del risiko i, sier Weidel.

Også i Finanstilsynets shortregister kommer Norwegian ut som selskapet der flest vedder på kursfall.

Tirsdag var 14,3 prosent av alle de utestående aksjene i Norwegian lånt ut, ifølge shortregisteret, som holder oversikt over alle shortposisjoner over en viss størrelse.

Finanstilsynets shortregister skiller seg fra Sparebank 1 Markets sin målemetode ved at de måler antall lånte aksjer av totalt antall aksjer i selskapet, i motsetning til meglerhuset som måler av aksjer i fri flyt, altså justert for langsiktige eiere slik som for eksempel Bjørn Kjos. Derfor blir Finanstilsynets måling lavere. (Vilkår)

Lexus med ny særing
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: