På spørsmål om han har gjort seg opp noen tanker om sportsbransjen i året som gikk, svarer investor og treningsgründer Bjørn Maaseide raskt:

– Du må ikke sammenligne XXL og Sats!

2019 ble et vanskelig år for sportsbransjen, med høy konkurranse og pressede marginer.

Særlig XXL har fått mye oppmerksomhet av det negative slaget, etter elendige resultater og meldinger om overfylte varelagre. Aksjekursen har rast, og det har vært negativ vekst i det norske markedet, som er kjedens viktigste.

Den tidligere sandvolleyballspilleren tjente seg rik på treningssentre og eiendom. Han var sjef for Sats i Norge fra 2015 til 2017 og har sittet i styret i nærmere 20 år. Han trakk seg i forkant av børsnoteringen på tampen av året i fjor, så selskapet kunne oppfylle kravet til kvinneandel. Før selskapet gikk på børs var aksjene hans i selskapet priset til 300 millioner.

Maaseide understreker at både Sats og XXL leverer til fysisk aktivitet, noe han antar vil forbli viktig også i fremtiden:

– Jeg tenker at trening blir mer og mer aktuelt for alle mennesker. Ser du på velvære og det å ha det godt psykisk og fysisk, så er bevegelse et sentralt element for å takle det. Særlig nå når vi lever så mye lenger. Styrketrening og bevegelse, sammen med noen smartløsninger, blir veldig sentralt for å takle eldrebølgen, sier Maaseide.

– I så fall skulle det være mulig å få det til å gå rundt i sportsbransjen?

– Det kan du gjerne si, men det virker som det er en steintøff konkurranse. Det bærer litt preg av overetablering og konkurranse fra nett. Men: Uansett hvilken bransje du er i, har du alltid plass til de beste, sier Maaseide.

– Ser du noen muligheter der selv?

– Jeg tror Sats er veldig bra posisjonert, og blir veldig spennende å følge fremover.

Uenig med «Dr. Doom»

Maaseide deltok onsdag på Skagenfondenes nyttårskonferanse. Han vurderer året som gikk positivt, til tross for noen skjær i sjøen:

– For meg personlig var 2019 et bra år. Selv om vi hadde utfordringer i noen av selskapene våre, så var det egentlig et veldig godt år.

Konferansens hovedtaler, Nouriel «Dr. Doom» Roubini, vurderer faren for børsfall som høy. Maaseide erkjenner at det er vanskelig å vurdere konsekvensene av handelskrigen med Kina, USAs presidentvalg, og ikke minst faren for væpnet konflikt mellom USA og Iran.

– Samtidig er konsekvensene for Iran så enorme om de eskalerer en konflikt med USA, at jeg tenker i mitt enkle hode at nå er det ustabilt videre fremover, uten at det skjer de dramatiske endringene. Det er åpenbart veldig uforutsigbart. Du kan tenke deg redd på alt, men jeg er av natur ganske balansert. Jeg tror at ting går fremover, og at det handler om å passe på at du eier aksjer i gode selskaper, sier han.

– Når blir det eventuelt på tide å komme seg ut av markedet?

– Jeg er investert i finans, eiendom, trening og helse. Jeg føler at jeg sitter ganske komfortabelt der. Jeg tenker jeg er langsiktig.

Mer aktiv i 2020

I året som kommer er det helse, finans og det grønne skiftet Maaseide ser på.

– Det må jeg være litt eksponert for. Og så kommer jeg nok til å være mer aktiv på børsen i 2020 enn det jeg har vært tidligere.

– Hva skyldes det?

– Noe er selvforklarende. I og med at Sats gikk på børs så har plutselig noe av bakgårdsporteføljen kommet frem i lyset. Og så blir det litt sånn neste fase, svarer investoren kryptisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.