Bloomberg oppgir at deres informasjon kommer fra folk med kjennskap til saken.

Aker asa diskuterer ifølge Bloomberg et salg sammen med Goldman Sachs, som skal være en potensiell rådgiver om man går videre med saken.

Aker Solutions har en markedsverdi på 11,4 milliarder kroner.

- Rykter og spekulasjoner

Bloomberg understreker at det ikke er tatt en beslutning på om man skal selge.  

- Det er rykter og spekulasjoner. Det som vi har sagt tidligere, er at Aker er åpne for allianser eller transaksjoner hvis det er til det beste for selskapene og aksjonærene. Det har vi sagt flere ganger. Det har vært spekulert rundt dette i analytikerrapporter, og nå har Bloomberg stilt spørsmål på bakgrunn av kilder de har, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til DN.

Flere rykter de siste årene

Meglerhuset Pareto skriver i en melding tirsdag kveld at det har vært flere rykter om salg av Aker Solutions de siste årene, der GE Oil and Gas har vært trukket frem som mest sannsynlig kjøper. Dette er imidlertid blitt mindre sannsynlig etter fusjonen mellom GE og Baker Hughes i november, ifølge meglerhuset.

Likevel skriver Pareto at det tidligere har trukket frem Aker Solutions som en interessant kandidat for et oppkjøp eller fusjon.

«Selv om salgsprosessen trolig er i tidlig fase, finner vi at sannsynligheten for at dette går gjennom er relativt høy i nær til mellom-nær fremtid», skriver Pareto.

 Næringsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor Bloomberg.

- Det er styret og ledelsen i Aker Solutions som har ansvaret for forretningsvalgene, skriver Christine Spersrud Haug i Næringsdepartementet til Bloomberg.

Snakket om transaksjoner

Akers konsernsjef Øyvind Eriksen ble i desember intervjuet i DN og ble da spurt om Aker Solutions' fremtid.

– Det aller viktigste i Aker Solutions er å fortsette det gode arbeidet med driftsforbedringer. Det gir selskapet attraktivitet også strategisk. Aker er ikke fremmed for å vurdere allianser eller transaksjoner dersom det styrker det industrielle fundamentet i Aker Solutions, dersom det bidrar til en høyere verdiskaping for aksjonærene og dersom det gjør virksomhetene enda mer relevante leverandør til sine kunder, sa Eriksen.

 Aker asa eier rundt 41 prosent av aksjene gjennom selskapet Aker Kværner Holding, og 6,4 prosent av aksjene i Aker Solutions direkte. 

 Aker Kværner Holding kom i stand etter en avtale mellom staten og Aker i juni 2007 - der Aker asa eier 70 prosent og staten 30 prosent. Når avtalen fyller ti år, går deler av den ut på dato. 

- Det er to «lock up»-bestemmelser som bortfaller i juni 2017. Den ene er Røkkes kontrollerende eierandel i Aker, og den andre gjelder Aker Kværner Holdings eierandeler i Akastor, Kværner og Aker Solutions. Utløpet av disse bestemmelsene har, slik jeg ser det, ingen praktisk betydning. Kjell Inge har heldigvis ingen planer om å gi fra seg kontrollen i Aker. Og staten og Aker må, også etter juni 2017, være enige om endringer i Aker Kværner Holdings eierandeler i de tre bedriftene, forklarte Eriksen til DN i desember.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.