Det vakte stor oppsikt da Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap, tok et jafs av Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling i 2017.

Det skjedde i kjølvannet av en massiv oppbremsing innen oljeservicemarkedet, og spesielt innen rigg der partene i større grad har måttet samarbeide for å ta ut synergier og øke lønnsomheten.

Det var første gang i historien at et oljeserviceselskap gikk inn som en aktiv eier i et riggselskap – et helt nytt type samarbeid av sitt slag.

– Ressurs i verdensklasse

Schlumberger var den gang ledet av norske Paal Kibsgaard (52).

Han har lenge vært en av Norges best betalte nordmenn. Bare i 2018 hadde han en samlet kompensasjon på 16,2 millioner dollar, rundt 145 millioner kroner. Kibsgaard ga seg som konsernsjef tidligere i år. Nå har han funnet et nytt kall.

I en melding torsdag anbefaler styret i Borr at Kibsgaard går inn som selskapets nye styreleder.

– Vi er glade for at Kibsgaard vil gå inn i styret til Borr Drilling. Gjennom hans erfaring, kunnskap og nettverk er vi overbevist om at han vil tilføre selskapet betydelig verdi for selskapet, sier Tor Olav Trøim i en kommentar.

– Vi er glade for at Kibsgaard vil gå inn i styret til Borr Drilling, sier Tor Olav Trøim i en kommentar.
– Vi er glade for at Kibsgaard vil gå inn i styret til Borr Drilling, sier Tor Olav Trøim i en kommentar. (Foto: Kenney Hickey / TradeWinds)

– Forretningsmodellen som brukes ved boring i grunt vann beveger seg gradvis fra å være dagratebasert til en mer integrert servicemodell. Samtidig ser vi sterkt fokus fra våre kunder for kontrakter på moderne og mer effektiv borerigger. Borr Drilling er i en ledende posisjon for å dra full nytte av disse nye bransjetrendene, og ved å utnevne Paal Kibsgaard som vår nye styreleder, har vi sikret en ressurs i verdensklasse for å lede selskapet vårt fremover, sier han.'

Trøim, som inntil nå har vært selskapets styreleder vil fortsette i styret som visestyreformann, men Patrick Schorn forblir Schlumbergers representant i styret. Samtidig går Fredrik Halvorsen, en av Borrs medgründere, ut fra 1. september.

Vil styrke avkastningen

Kibsgaard ser frem til den nye jobben.

Han peker på at boreaktiviteten innen grunnere farvann viser sterke tegn til bedring og han har klart for seg hvilke oppgaver som haster.

– Fokus i starten vil være å øke utnyttelsesgraden for de eksisterende enhetene gjennom å sikre flere kontrakter, utvikle forretningsmodellen og samtidig fortsette å levere sikre og effektive boretjenester i verdensklasse. Gjennom disse grepene bør vi betydelig kunne styrke den finansielle avkastningen fra våre eksisterende eiendeler, til fordel for våre kunder, ansatte, partnere og aksjonærer, sier Kibsgaard.

Da Schlumberger i sommer annonserte at de hadde funnet Kibsgaards erstatter, ga de nordmannen følgende attest ut døren:

«Paal navigerte selskapet gjennom den verste nedturen i bransjens historie og satt oss på rett kurs for å vinne i et annerledes landskap. Styret står i takknemlighetsgjeld til Paal for hans utmerkede lederskap for å modernisere og omskape selskapet for å sikre dets fremtidige suksess».

Hardt presset

Når Kibsgaard med all sannsynlighet blir valgt inn som ny Borr-styreleder er det et hardt presset riggselskap han tar fatt på.

Aksjekursen til Tor Olav Trøims riggbaby er halvert og vel så det siden selskapet gikk på børs høsten 2017.

Etter første kvartal i år hadde Borr en netto rentebærende gjeld på 1,6 milliarder dollar (cirka 14 milliarder kroner).

Egenkapitalen prises til 5,1 milliarder kroner på Oslo Børs. Borr, som lenge var finansiert gjennom egenkapital, hentet i juni inn 645 millioner dollar (cirka 5,8 milliarder kroner) fordelt på flere lån fra blant annet London-fondet Hayfin Capital Management, samt et syndikat av banker inkludert DNB, Danske Bank og Goldman Sachs.

Schlumberger eier 14,2 prosent av Borr Drilling, Tor Olav Trøim eier 8,34 prosent, mens Fredrik Halvorsen og Odd Johnny Winge eier 2,1 prosent gjennom sitt Ubon Partners as.

Formelt er det Borrs generalforsamling som velger ny styreleder. Den avholdes 27. september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.