Det ble nedtur for Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling på Oslo Børs onsdag, etter at DN skrev at storbanken DNB vurderer å ta over, dele opp og selge riggselskapet.

Banken har vært en av Trøims viktigste støttespillere i oppbyggingen av selskapet.

Planen er lagt etter at Borr i flere runder har fått med kreditorer og andre på mindre redningspakker, men DNB ønsker nå en varig refinanseringsløsning for det kriserammede selskapet.

Aksjeanalytiker Kim André Uggedal i SEB følger tett med på riggbransjen. Han er ikke overrasket over at DNB nå legger en slik plan.

– Man har hentet mindre beløp i flere omganger, og det har jo vært litt «tisse i buksen»-varianter som egentlig ikke løser noe særlig. Man vil vel ha på plass en bærekraftig løsning som kan ta dette her noen år frem. For en bank er det en ting å utsette avdragene, men en annen når du ikke får rentebetalinger heller. Da må du spørre deg hva som er business-casen, sier han.

Alle de store riggaktørene er rammet av krisen, der lavere oljepriser har strupet aktiviteten innen leting og produksjon hos oljeselskapene, og sendt rigger i opplag og uten kontrakt.

Flere selskaper har gjennomført konkursprosesser, og John Fredriksen-dominerte Seadrill arbeider nå med sin andre store refinansiering på få år. Borr har i løpet av de seneste ni månedene gjort to mindre redningsaksjoner, og har nå frist ut januar med å få på plass en ny.

Borr Drilling fastholdt i en melding til Børsen før handelen startet onsdag morgen at selskapet er sikre på at det vil klare å gjennomføre sin likviditetsforbedringsplan og egenkapitalinnhenting, og har god og konstruktiv dialog med alle sine långivere.

Onsdag endte det kriserammede riggselskapet ned 12 prosent på Oslo Børs.

SEB-analytiker Kim André Uggedal fotografert på taket til bedriften på Filipstad brygge.
SEB-analytiker Kim André Uggedal fotografert på taket til bedriften på Filipstad brygge. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Verdiene kraftig redusert

Borr Drilling-aksjen hadde allerede falt nærmere 90 prosent det siste året. På det meste var selskapet verdt 22,5 milliarder kroner på Oslo Børs våren 2018. Nå er markedsverdien redusert til 1,8 milliarder kroner.

DNB har ikke ønsket å kommentere DNs sak om den alternative planen utover børsmeldingen. Trøim og Borrs finansdirektør Magnus Vaaler har ikke besvart henvendelsene.

Gjennom fjoråret jobbet Borr Drilling for å bedre likviditeten og hentet ny kapital, samt ble enige om utsettelser av avdrag og renter.

På julaften ba selskapet om frisk egenkapital fra aksjonærene – totalt 40 millioner dollar eller nesten 350 millioner kroner. Dette ville, sammen med resten av kriseplanen, bedre likviditeten med 925 millioner dollar eller nesten åtte milliarder norske kroner de kommende to årene.

Borr meldte da at selskapet «har mottatt sterke indikasjoner fra sine viktigste aksjonærer som støtter den foreslåtte kapitalinnhentingen basert på denne likviditetsforbedringen».

Men i DNBs konfidensielle dokument kommer det frem at det at bankene ikke er fornøyd og forventer et nytt forslag fra Borr før fristen går ut i januar.

Analytiker: Ikke så mye igjen til å betjene gjelden

Uggedal ble overrasket over at planen ble kjent nå, når det er to-tre uker til fristen for Borrs forslag til kriseplan må aksepteres.

– De fundamentale forholdene er fortsatt veldig tunge. En stor del av flåten ligger i opplag, ratene er ikke særlig over break-even, da er det ikke så mye igjen til å betjene gjelden.

Uggedal anbefaler aksjonærene å selge Borr-aksjen og kursmål på magre én krone per aksje. Generelt sier han om riggbransjen at norske banker bare har utsatt problemene og håpet det skal bli bedre.

– Det kan hende denne runden her går, men det endrer ikke vesentlig på kapitalstrukturen. På våre estimater går tom for likviditet før gjeldsforfallene i 2023, selv med de siste 40 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.