Tor Olav Trøims Borr Drilling meldte tirsdag ettermiddag at det har fått godkjennelse fra kreditorer for den finansieringsplanen som selskapet la frem i desember i fjor.

Enigheten innebærer i korte trekk at selskapets forfall på lån og andre forpliktelser utsettes, og at det hentes inn ny, frisk egenkapital til selskapet.

Borr Drilling har slitt med svakere markeder etter at oljeselskapene har kuttet i sin aktivitet i lys av krisen, og har ikke kunnet håndtere forfallene sine.

DN avslørte nylig at DNB og fondet Hayfin hadde lagt en hemmelig og dramatisk alternativ plan for selskapet dersom det ikke lyktes å få alle med på en omforent redningsplan: En løsning der de ville ta over selskapet, dele det opp og selge det. Planen var et alternativ til en konkursprosess og dersom Borr ikke fikk med sine kreditorer, blant dem verftene der de har kontrakter, på en redningsplan, den tredje på under ett år.

DN har vært i kontakt med Trøim, som ikke ønsket å kommentere saken. Han henviser til styreleder og administrerende direktør.

Overbeviste kreditorene

En liten stund før børsslutt, meldte Borr om at alle er enige, noe som sendte aksjen på Oslo Børs, for å stenge opp mer enn 12 prosent.

Avtalen innebærer:

  • Forfall på fasiliteten riggselskapet har med bankene på 400 millioner dollar skyves til januar 2023.
  • Fristen på et lån det har fra det britiske fondet Hayfin på 195 millioner dollar skyves tilsvarende.
  • I tillegg er en lånefasilitet knyttet til rigger fra PPL-verftet på 760 millioner dollar utsatt til mai 2023, og tilsvarende forpliktelser med Keppel-verftet på 272 millioner dollar er skjøvet i ett år. Borr har også fem rigger i ordre fra Keppel, og forpliktelsene på totalt 620 millioner dollar knyttet til disse skyves til 2023, og riggene blir levert fra mai 2023 og gradvis ut det året.
Banksyndikatets kredittkomitéer har ifølge meldingen godkjent vilkårene, noe også Hayfin har gjort. Enigheten er som selskapet tidligere har opplyst betinget av at det hentes inn 40 millioner dollar i ny kapital, tilsvarende oppunder 350 millioner kroner.

Enigheten betyr altså at selskapet og Trøim nok en gang har klart å overbevise kreditorene. Dersom planen blir endelig akseptert og emisjonen fullført, vil det være tredje gangen på omtrent ni måneder at Trøim får med seg långivere og aksjeinvestorer til å satse videre på riggbabyen han grunnla i 2016.

Dramatisk reserveplan

DN avslørte at DNB og det britiske fondet Hayfin hadde lagt en dramatisk reserveplan i tilfelle selskapet ikke greide å få på plass en tilfredsstillende avtale med alle parter. Dersom denne planen hadde blitt satt ut i livet, ville bankene og Hayfin forsøkt å ta over selskapet, dele det opp og selge det, viste materialet.

I stedet har kreditorene – inkludert skipsverftene i Singapore, som har de største kravene – akseptert å utsette forfall, rentebetalinger og leveranse av nybygg til 2023, med noen unntak.

For bankene og Hayfin er utsettelsene identiske med de lettelsene disse kreditorene ga Borr i høst, sist selskapet hentet inn penger. Den redningspakken var betinget av at lignende lettelser ble gitt av verftene, noe som nå er på plass.

Trøim grunnla Borr i 2016, drøye to år etter bruddet med milliardæren John Fredriksen, og børsnoterte det året etter. Gjennom 20 år som Fredriksens fremste våpendrager og strateg hjalp Trøim shippingmilliardæren blant annet med å bygge opp Seadrill, som på et tidspunkt ble verdens mest verdifulle riggselskap.

Trygge på løsning

Målet til Borr har vært å støvsuge et skakkjørt marked for billige rigger i kjølvannet av den store oljepriskrisen som startet i 2014, og tjene store penger når oppturen kom. Borr satset på moderne jack up-rigger, boremaskiner som opererer i relativt grunt farvann der de jekkes opp på stålføtter som står på havbunnen. Borr kjøpte et trettitall rigger i flere omganger for om lag tre milliarder dollar.

Markedsoppturen gikk tregere enn de fleste hadde regnet med, og da koronakrisen traff og oljeprisen falt, ga det lavere leting og oljeproduksjon og sendte rigger i opplag og av kontrakt, og alt ble mye verre.

I dokumentet DN har tilgang til, kommer det frem at både DNB og Hayfin mener at Borr burde blitt tilført mer kapital enn de 40 millionene dollar det legges opp til i den kommende emisjonen, og som kommer på toppen av knappe 60 millioner i de to omgangene i fjor.

Borr gjentok etter DNs avsløringer at de var «høyst trygge» på å få igjennom sin redningsplan, mens DNB sa at de fortsatt var innstilt på å finne gode løsninger med selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.