– Det er vanskelig å si hvordan dagen i dag blir. Med tanke på brexit er situasjonen uansett uavklart, men tall fra USA vil ha mye å si for hvordan dagen går, sier Magne Østnor i DNB Markets.

En svak dag for Oslo Børs torsdag, hvor hovedindeksen stengte ned 1,34 prosent til 856,05 poeng, føyde seg inn i rekken av en lang rekke svake dager i en dårlig uke for verdens børser.

Ved åpning var Oslo Børs rett opp, og etter en halvtime var hovedindeksen opp 1,04 prosent.

Usikkerhet

Natt til torsdag var det et bredt børsfall over hele Asia, samtidig som nøkkelindekser på Wall Street har falt drastisk de siste dagene.

I tillegg er brexit fortsatt i stor grad uavklart, til tross for at statsminister Boris Johnson har lidd tap i det britiske parlamentet den siste uken.

Dessuten har den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, samt svake nøkkeltall fra førstnevnte land, bidratt til å sende investorer på flukt.

Situasjonen peker mot en stadig mer prekær situasjon, ifølge eksperter.

– Vi ser en økende risiko for global resesjon. Man priser inn fullt kutt fra Fed i oktober, og ytterligere ett til innen året er omme. Samtidig gjør veldig svake nøkkeltall og eskalerende politisk usikkerhet det vanskelig å si hva som skjer videre. Alt er i limbo, sier Østnor.

Månedens viktigste tall

Torsdag fikk også verdensøkonomien seg en smell da nøkkeltall for tjenestesektoren i USA skuffet stort.

Den såkalte ISM-indeksen (også kjent som PMI-indeksen), som måler forbrukeraktivitet og omfatter alt fra selskaper som selger konsumvarer til restaurantbesøk, var 52,6 poeng i september, mens den var ventet å falle til 55,1 i september fra 56,4 i august.

– Den svake tjeneste-PMI-en fra USA har nørt opp under usikkerheten. Skulle nonfarm-tallene skuffe, kan man nærme seg å prise inn tre kutt på årets siste tre måneder. Det vil gi et annet bilde, selv om kommunikasjonen fra Fed har vært litt mer avmålt i det siste, sier Østnor.

Nonfarm-tallene blir ofte omtalt som månedens viktigste tall fra USA, og viser jobbvekst utenfor landbrukssektoren. Disse tallene er ventet i løpet av fredag.

«Alt har gått gæren vei»

Østnor mener at det i august og september så ut som markedet var på vei inn i en periode der ting så lysere ut. Han peker på positive møter mellom Kina og USA, samt en økende grunn til å tro at Boris Johnsons brexit-plan ikke kom til å bli noe av.

– Nøkkeltallene fortsatte ikke å skuffe i august og september, og det var heller ingen ytterligere svekkelse. Men mot slutten av september og den første uken i oktober, så har alt gått den gale veien. Vi la opp til det i halvårsrapporten, at det kom til å skifte frem og tilbake, og la til grunn ytterligere sviktende global vekst. Men det er klart at børsene har fått seg en trøkk, sier han og legger til:

– At det ikke var like mørkt på torsdag er nok en konsekvens av at det har vært mange dårlige dager, sier Østnor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.