Oslo Børs har lagt en uke med nye rekorder bak seg. Onsdag steg hovedindeksen til ny rekord med sluttkurs 1063,89 poeng etter fire dagers oppgang, men falt noe tilbake mot slutten av uken, i takt med nedgangen for øvrig i Europa.

– Oslo Børs og markedene for øvrig har vært ganske volatile. Her er det rentefrykten hvor det særlig er vekstaksjer man frykter vil svi under en renteoppgang. Det er likevel en positiv driver som ligger bak. Det som driver renteoppgang er utsikter til usedvanlig høy vekst, særlig i USA. I sum er vi optimistiske og tror markedet kommer bra ut av dette, sier analytiker i Nordea Joachim Bernhardsen.

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea.
Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea. (Foto: Didrik Linnerud)

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank trekker frem uro knyttet til stigende renter som en viktig faktor å følge med på i tiden fremover. Stigende renter vil særlig ha en negativ virkning på vekstaksjer som teknologi og grønne selskaper.

– Vi ser at investorer trekker mot verdiaksjer, som energi, industri og finans, i større grad. Generelt drar markedet nytte av at aksjeinvestorene ikke er utpreget nervøse – om enn mer selektive, sier Lie.

Negative vaksinenyheter

Den siste uken har vært preget av dårlige vaksinenyheter. På lørdag kalte Legemiddelverket inn til en hastepressekonferanse etter et uventet dødsfall, samt ytterligere tre meldinger om alvorlige tilfeller av blodpropp eller hjerneblødning hos yngre personer. Samtlige av tilfellene skal gjelde personer som nylig har fått AstraZeneca-vaksinen.

Til tross for vaksineforsinkelser og meldinger om alvorlige bivirkninger, tror ikke Lie i Danske Bank at markedet vil preges i særlig grad.

– Det norske markedet vil i større grad påvirkes av det globale markedet og den globale risikoviljen. Vaksinenyhetene vil nok ikke ha noen negativ innvirkning på markedet isolert sett, men kan forsinke innhenting noe i eurosonens servicesektor, som allerede sliter som følge av restriksjoner og treg vaksineutrulling i flere land.

Det sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets seg enig i.

Peter Hermanrud, Sjefstrateg i Sparebank 1 Markets. Foto: Fartein Rudjord ---
Peter Hermanrud, Sjefstrateg i Sparebank 1 Markets. Foto: Fartein Rudjord --- (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg tror ikke dette vil ha noen påvirkning på markedet. Det blir mer interessant å følge med på hvordan renteutviklingen utspiller seg i markedet, sier Hermanrud.

Bernhardsen mener både det norske og det globale markedet har lagt negative koronanyheter bak seg.

– Det virker til å være en felles forståelse av at vi kommer oss ut av dette om ikke så lenge, sier Bernhardsen.

Avgjørende rentemøte

Den kommende uken vil flere sentralbanker, inkludert Norges Bank og den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), avholde rentemøte. Hvilke signaler Fed sender ut på onsdag vil har stor betydning, mener analytikerne.

– Markedet og investorer vil være oppmerksom på om Fed kommenterer oppgangen i lange markedsrenter generelt og den amerikanske realrenten spesielt. Dersom den amerikanske tiåringen fortsetter å trekkes opp av stigende realrenter vil det være ensbetydende med strammere finansielle forhold i den amerikanske økonomien, sier Lie i Danske Bank.

Han forteller at spesielt vekstaksjer lever farlig dersom rentene vil fortsette å stige. Disse aksjene er mer rentefølsomme enn verdiaksjer. Likevel har ikke Fed gitt signaler på en renteheving.

– Vi står foran det som potensielt kan bli en historisk rekyl i økonomien. Vår prognose tilsier 7,5 prosent bnp-vekst i amerikansk økonomi i år, mens flere tror den vil stige med opp til åtte prosent. I så fall blir det den høyeste vekstraten siden 1965.

Usikkert for grønne aksjer

Hermanrud i Sparebank 1 Markets omtaler markedet som særlig farlig for grønne aksjer og teknologiaksjer. I flere år har disse aksjene vært investorenes favoritter, men den siste tiden har de falt tilbake.

– I forhold til markedet for øvrig falt disse aksjene med 26 prosent de siste to månedene. Grønne aksjer har hatt sin svakeste periode på mange år, men vi tipper de skal opp igjen snart. Vi tror det kan bli en pause i nye børsnoteringer av slike selskaper, og da blir tilbudet mer begrenset, som er bra for de allerede noterte grønne selskapene, sier Hermanrud.

Lie i Danske Bank ser de samme tendensene hvor investorer er mer forsiktige med teknologiaksjer.

– Med tanke på stigende renter og deres påvirkning på teknologiaksjer, ligger de lagelig til for hugg for fortsatt store kursbevegelser, tror Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.