Etter to dager på rad med fall på Oslo Børs på starten av uken, ble noe hentet igjen onsdag da hovedindeksen steg 0,65 prosent ved handelsslutt. Torsdag åpnet handelen med en nedgang på rundt 0,8 prosent. Ved 10.30-tiden har Børsen hentet seg noe inn, og var ned 0,36 prosent ved stengetid.

Flyselskapet Norse Atlantic falt 17,59 prosent etter å ha lagt frem halvårstall.

Børsfall i Asia

I Japan er nøkkelindeksen Nikkei 225 ned om lag én prosent, mens fallene for både Kospi-indeksen i Sør Korea og Hang Seng i Hongkong er på over én prosent. I Kina er Shanghai Composite så vidt i minus.

Nedgangen kommer etter onsdag kvelds rentebeskjed fra USA, der ikke bare nok en stor renteøkning ble et faktum. Powell var igjen krystallklar på at alt skal gjøres for å få ned inflasjonen, og det ble antydet en muligere høyere rentetopp enn ved forrige møte.

Altså svinner håpet for en såkalt myk landing mer og mer hen.

I etterkant av rentebeskjeden steg både den amerikanske dollaren og renten på amerikansk statsgjeld med to års løpetid.

Torsdag kommer også Taiwan, Indonesia og Filippinene med rentebeskjeder. Alle landenes sentralbanker er ventet å komme med økninger, skriver Bloomberg.

– Når det gjelder Asia tror jeg avgjørelsen fra Federal Reserve vil fortsette å legge press på risikoaktiva. Det kan være dårlige nyheter spesielt for eksportorienterte selskaper på grunn av den sterke dollaren, sier JP Morgan Asset Management-strateg Clara Chong til nyhetsbyrået.

Uendret styringsrente

Den japanske sentralbanken (BOJ) har besluttet å holde styringsrenten uendret på minus 0,10 prosent.

På forhånd var det også ventet at renten ville bli holdt uendret på minus 0,10 prosent, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Videre vil sentralbanken vil fortsette å kjøpe tilstrekkelige med statsobligasjoner for å holde renten på den 10-årige statsobligasjonen nær null prosent. Kjøp av statsobligasjoner er uten øvre grense, og kjøp på 0,25 prosent, det øvre nivået i det målsatte intervallet, vil bli foretatt hver dag.

Bank of Japan påpekte at den ikke vil nøle med å handle når det er nødvendig, og venter at styringsrentene forblir på nåværende nivåer eller lavere fremover.

Svekket valuta

Ikke uventet har de asiatiske valutaene svekket seg. Den japanske yenen har falt gjennom 145 mot en dollar.

– Det virker som at sentralbanken nå føler seg mer sikker på at prisveksten vil avta om ikke lenge, skriver seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i et notat.

Asiatiske risikoaktiva, spesielt eksportorienterte selskaper, vil forbli under press på kort sikt etter Feds renteøkning, ifølge Tai Hui, sjef for APAC-markedsstrateg i JPMorgan Asset Management.

Tai la til at en sterk amerikansk dollar sannsynligvis vil vedvare, men innstramming av pengepolitikken i de fleste asiatiske sentralbanker – med unntak av Kina og Japan – bør bidra til å begrense omfanget av asiatisk valutasvekkelse. Den amerikanske dollarindeksen , som følger dollaren mot en kurv av sine likeverdige, styrket seg kraftig og sto sist på 111.697.

Sørkoreanske won er på det svakeste nivået siden mars 2009. Britiske pund har falt til det svakeste nivået siden 1985 mot amerikanske dollar. Bank of England kommer sannsynligvis med en renteøkning senere på torsdag. Spørsmålet er om det blir 50 eller 75 basispunkter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.