Oppdagelsen av en ny koronavirusvariant i Sør-Afrika natt til fredag ga umiddelbare reaksjoner i verdens finansmarkeder.

Frykt for nye nedstengninger og økonomisk uro sørget for at Asia-børsene startet dagen med et bredt fall, før både Europa og USA fulgte etter. På Oslo Børs ble det årets verste dag, da hovedindeksen falt 3,2 prosent.

Samtidig falt fatprisen for nordsjøolje til godt under 80 dollar, mens fallet for kryptovalutaen bitcoin ga et tydelig bilde på hvordan investorenes lyst på å ta risiko stupte.

Men i Bodø satt Poweroffice-sjef Trond Eirik Paulsen helt rolig.

– Jeg er ingen spåmann. Dette kan gå begge veier, og det er utenfor min kontroll.

Fly-fall

Han ble milliardær da han solgte majoritetsandelen i it-selskapet Poweroffice, som driver med regnskapssystemer, til Visma i 2019. Han er fortsatt toppsjef i selskapet. Han bruker nå noe av pengene fra salget, men han sier minimalt med tid, på å investere.

Paulsen har denne måneden kjøpt seg opp til å bli tredje største eier i det nye flyselskapet Flyr, der aksjekursen er omtrent halvert siden begynnelsen av denne måneden.

– Jeg er en langsiktig investor, så dette tar jeg helt med ro, sier Paulsen.

– Så du sitter ikke klistret foran skjermene og følger med på aksjekursene?

– Nei, langt ifra. Jeg er ingen trader, og jeg har all oppmerksomhet rettet på jobben i Poweroffice, sier Paulsen.

Tidligere i november varslet Flyr at det vil hente 250 millioner kroner gjennom å utstede aksjer til eksisterende aksjonærer, en såkalt fortrinnsrettet emisjon.

Bredt børsfall

Fredag falt oljeprisen og aksjemarkedet verden over som følge av nyheten om den nye varianten. Oslo Børs slapp ikke unna, og hovedindeksen falt på det meste over 3,5 prosent.

Ikke uventet gikk det verst utover aksjene som også ble hardest rammet da koronaviruset brøt ut i fjor. Flyselskapene SAS, Norwegian og Flyr falt alle markant, mens oljeselskapene Equinor, Aker BP og DNO ble trukket kraftig ned av fallende oljepris.

Sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning oppsummerte bevegelsene slik:

– Alt avhenger av hvordan investorene tolker balansen mellom negative og positive nyheter. Virusnyhetene kommer på toppen av usikkerhet knyttet til inflasjon og den pengepolitiske responsen, og kan forsterke inflasjonsimpulsen fra covid-relaterte flaskehalser i globale verdikjeder.

Han mener en ny virusvariant har stått på det han omtaler som «risikolisten» en stund.

– Dette kan svekke og forsinke den økonomiske innhentingen, og true fremgangen i finansmarkedene ettersom prisingen av en del verdipapirer synes å forutsette at de negative effektene fra pandemien er bak oss, sier han.

Også rundt om i Europa fikk virusfrykten fotfeste, der de ledende indeksene i Sverige, Tyskland, Frankrike og Russland alle falt kraftig.

Kjøpsmuligheter

Store svingninger i markedene gir også store muligheter. Det har Fredrikstad-investor Haakon Sæter tenkt å benytte seg av.

– Det er naturlig at det kommer noen korreksjoner her og der. Jeg ser ikke på det som dramatisk. Jeg kommer nok til å benytte anledningen til å kjøpe litt småtteri som faller mye, sier Sæter.

Fredrikstad-investor Haakon Sæter.
Fredrikstad-investor Haakon Sæter. (Foto: Christopher Olssøn)

Sæter har tidligere investert tungt i it, blokkjedeteknologi og e-sport.

Forvalter og investor Jan Petter Sissener er på ferie på Barbados og tar derfor høyde for at han ikke er detaljorientert nok.

– Det virker som en Black Friday i markedene, sier han, og legger til:

– Den største risikoen er en hel nedstengning igjen. Hvis ikke er nok dette storm i vannglass, sier Sissener.

­– Følger nøye med

Flyselskapene opplyser til DN at de ikke har merket store endringer i bestillinger fredag.

Kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr viser til at selskapet kun har flyvninger i Norge og Europa, men at det fortsatt ser en tendens til at kundene har kort horisont på bestilling av flybilletter, og tror det skyldes både smitteoppblomstring og at det er sesong for influensa og forkjølelser.

Pressesjef John Eckhoff i SAS trekker frem det samme.

– Det er dessuten primært myndighetenes reiseråd og ulike lands innreiserestriksjoner som i størst grad påvirker etterspørselen etter flybilletter under pandemien, sier han.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Esben Tuman opplyser at selskapet ser noe nedgang i kortsiktige bookinger, men viser til at de som har reiser til steder som nå er nedstengt gjerne booker om billettene til utpå nyåret.

Etterdønninger

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea mener markedsreaksjonene fredag var en naturlig reaksjon.

– Dette er en naturlig reaksjon på enhver negativ nyhet, når vi har hatt en så sterk oppgang som det vi har hatt, sier han.

– Nå er vi i en veldig spesiell situasjon med pandemien, men det er likevel sånn i alle kriser at det blir etterdønninger, slik vi ser nå hvor en ny variant får mest oppmerksomhet. Men disse etterdønningene blir mindre og mindre, sier Rein.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.