Investorlegenden og milliardæren Charlie Munger har tjent en formue ved å ta gode investeringsavgjørelser på vegne av seg selv og som nestleder i Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Men tidene der en kunne bli rik ved kun å ha en «diversifisert investeringsportefølje» er over, mener 98 år gamle Munger.

Under et årsmøte i forlaget Daily Journal Corporation, der Munger inntil nylig satt som styreleder, sa han at unge nyutdannede amerikanere vil slite betydelig mer med å tjene penger via investeringer enn tidligere. Årsaken til dette, mener Munger, er at levekostnadene har økt kraftig.

– Det blir vanskeligere for dem som nettopp er blitt uteksaminert fra universitetet å bli rike, og forbli rike. Bare tenk på hvor mye det kostet, og hvor mye det nå koster å eie et hus i greit strøk i en by som Los Angeles, sa Munger, ifølge CNBC.

Gamle råd blir vanskelige

I en årrekke har Munger gitt råd om hvordan en kan tjene penger på investeringer. Hovedbudskapet har som regel vært å eie en diversifisert portefølje bestående av vanlige aksjer – en strategi som kan gi ti prosent avkastning, ifølge Munger.

Nå er dette imidlertid blitt vanskeligere, mener han. Blant annet fordi investering er blitt mer komplisert.

– Jeg tror ikke fremtiden kommer til å gi fyren som ble uteksaminert fra college i år en så enkel investeringsmulighet, sa Munger.

Samtidig trekker han frem faktorer som skyhøye boligpriser i USA. Ett eksempel er boligprisene i delstaten California. I 1980 var medianprisen for et hus på 80.000 dollar, mens dagens medianpris er 800.000 dollar – altså en tidobling.

Flere unge på børs

DN har gjennom flere artikler tatt for seg hvordan stadig flere unge har begynt å investere penger på børsen. Mye av trenden skyldtes pandemi og lave renter. Man har også sett hvordan sosiale medier har påvirket flere til å putte penger i krypto og vekstaksjer, samt såkalte memeaksjer.

Under koronapandemien entret rekordmange unge investorer aksjemarkedet. I 2021 var 36 prosent av aksjonærene på Oslo Børs under 40 år, mens de for to år siden bare utgjorde 25 prosent, viser tall fra Aksje Norge.

De unge børsnykommerne har sett selskaper gå til himmels på børs. Flere aksjer opplevde tresifret kursvekst gjennom 2021, deriblant den mye omtalte memeaksjen Gamestop i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.