Torsdag falt hovedindeksen på Oslo Børs 0,96 prosent.

Torsdagen startet med et fall på 1,14 prosent ved åpning. Senere tiltok fallet etter oljeprisfall og bekreftet omikron-smitte etter et julebord i Oslo. I den siste timen før stenging hentet Børsen seg imidlertid inn og reduserte altså fallet til under én prosent.

Torsdag meldte OPEC+ at det har bestemt å holde seg til allerede vedtatte planer om å øke produksjonen med 400.000 fat per dag i januar, heter det i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Blant enkeltaksjer faller riggselskapet Seadrill nær seks prosent, mens karbonfangselskapet Aker Carbon Capture og havvindseslakpet Aker Offshore Wind faller tilsvarende. E-læringsselskapet Kahoot og hydrogenselskapet Nel faller litt over fem prosent.

Blant tungvekterne faller Equinor, Aker BP og Hydro alle rundt to prosent.

GNP Energy-aksjen falt nær syv prosent fra start, etter at det onsdag ettermiddag ble klart at finansdirektør Ole Kristian Haga har sagt opp sin stilling. Klokken 15.30 er aksjen ned to prosent.

Store svingninger

Den siste tiden har usikkerheten knyttet til den nye koronavarianten omikron skapt børsuro. Både på Oslo Børs og i det globale markedet, har det vært store svingninger den seneste uken.

På Wall Street pekte pilene ned ved stengetid onsdag.

– Etter en innledende oppgang på nesten to prosent, falt de amerikanske aksjemarkedene tilbake i går og S&P 500 stengte på -1,2 prosent etter nyheten om at det første tilfellet av omikron er bekreftet i USA, skriver SEB i sin morgenrapport.

Ser en bedring i forsyningskrisen

I Norge er det bekreftet flere tilfeller av den nye virusvarianten. Onsdag ble det påvist to tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Øygarden kommune og to tilfeller hos reisende til Gardermoen. Samtidig er det blitt bekreftet et tilfelle av omikron-smitte etter et julebord i Oslo. Totalt har minst 50 personer fått påvist koronasmitte etter julebordet, og det jobbes nå med å kartlegge hvor mange av dem som har fått omikronsmitte.

– Vi har flere prøver inne for sekvensering, og det vil komme svar på de etter hvert. Vi anser det som sannsynlig at også flere er smittet med omikronviruset, sier assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner til NTB.

Duket for oljemøte

Torsdag ettermiddag faller oljeprisen nær to prosent. Fatprisen for nordsjøolje ligger onsdag ettermiddag på rundt 67,10 dollar.

Senere torsdag skal det utvidede oljekartellet Opec+ møtes for å bestemme om det skal øke produksjonen som planlagt, eller om produksjonsøkningen på 400.000 fat per dag skal utsettes. Ifølge Reuters vil produksjonen økes som planlagt.

Dersom det kommer en ny runde med nedstenginger, kan den globale etterspørselen falle med tre millioner fat per dag, skriver TDN Direkt og viser til Rystad Energy.

Venter 3000 sesongarbeidere fra Øst-Europa – kommunelege frykter mange ikke tester seg dnPlus

– Den siste utviklingen med økt virusspredning og redusert etterspørsel har økt spekulasjonene om at konsernet vil kunngjøre stans i de opprinnelige planene om å øke den globale produksjonen med 400.000 fat per dag planlagt i januar. Etter kunngjøringen fra USA og flere andre land forrige uke om å bruke noen av sine strategiske oljelagre til å dempe oljeprisen, har det på mange måter blitt et politisk spill, skriver SEB i morgenrapporten onsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.