Hovedindeksen på Oslo Børs stengte opp 2,2 prosent onsdag, og nådde dermed enda en ny toppnotering – på 1273,8 poeng.

Børsen ble løftet av en lang rekke tungvektere:

  • Equinor steg 6,9 prosent
  • Aker BP steg 6,5 prosent
  • Vår Energi steg 4,6 prosent
  • Norsk Hydro steg 5,5 prosent
  • Yara steg 1,4 prosent

Energitunge Oslo Børs har dermed steget 6,0 prosent så langt i år.

Store svingninger

I råvare- og energimarkedene fortsetter de ekstreme prissvingningene. I spotmarkedet handles nordsjøoljen Brent nå til rundt 114 dollar fatet, etter å ha vært nede på 105 dollar tirsdag.

Europeiske gasspriser, målt ved referanseindeksen TTF, stiger rundt ti prosent. Tysklands næringsminister Robert Habeck kunngjorde onsdag at landet vil gå til det laveste alarmnivået i landets kriseplan for gassforsyninger. Det innebærer overvåkning av landets gassforbruk- og reserver.

Russland har krevd at europeiske land betaler for gassen sin i rubler, et krav G7-landene er enige om å avslå. Frykten er nå at Russland skal kutte gassforsyningene til Europa og dermed sende gass- og kraftpriser til fantasinivåer – og potensielt utløse et behov for rasjonering.

Aker Horizons snur opp

Onsdag morgen kom nyheten om at Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen skal fusjonere med Aker Horizons, som er Røkke-familiens paraplyselskap innen det fornybare. Både Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind blir dermed heleide datterselskaper i Aker Horizons, og ikke egne børsnoterte selskaper.

Aksjonærene i Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind mottar vederlagsaksjer i Aker Horizons basert på en volumvektet snittkurs de siste 30 dagene. Bytteforholdet tilsvarer en kurs på 3,01 kroner per aksje for Aker Offshore Wind og 5,49 kroner per aksje for Aker Clean Hydrogen, premier på henholdsvis 6,9 og 16,7 prosent fra tirsdagens sluttkurser.

Aker Horizons-aksjen falt markant fra start, men snudde til oppgang i løpet av handelsdagen. Slik stengte de tre aksjene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Aker Offshore Wind steg 0,3 prosent
  • Aker Clean Hydrogen steg 11,3 prosent
  • Aker Horizons steg 0,6 prosent