Etter å ha vaket rundt null prosent utvikling gjennom hele handelsdagen onsdag, endte fasit på 0,3 prosents oppgang i det Børsen stengte.

Børsstengning markerte også slutten på aksjehandelen for november, der hovedindeksen altså har steget rett under fire prosent totalt. Til sammenligning steg hovedindeksen rett over 6,5 prosent i oktober.

Den noe usikre stemningen har kommet etter at Oslo Børs steg markant dagen i forveien, godt hjulpet av et comeback i oljeprisen.

Dette comebacket fortsatte også onsdag, med en oppgang som ved børsstenging ligger på rundt 2,2 prosent fra midnatt. Hele oppgangen er kommet siden klokken 10, og et fat brentolje koster i skrivende stund 86,7 dollar fatet.

Før børsåpning ble det klart at svenske Freddy Sobin blir ny sjef i sportsutstyrskjeden XXL, et drøyt halvår etter at Pål Wibe gikk av som toppsjef. Sobin er i dag sjef i skjønnhetskjeden Kicks. Markedsaktørene sendte XXL-aksjen opp rett under tre prosent etter nyheten – riktignok på et relativt lav handelsvolum.

Inntektsvekst i Frontline

Før handelen startet la tankrederiet Frontline, der John Fredriksen er største eier, frem sine resultater for tredje kvartal i år. Kvartalsrapporten viste at rederiet mer en doblet omsetningen til 382,2 millioner dollar i tredje kvartal.

Resultatet etter skatt endte på 154,4 millioner dollar, en kraftig forbedring fra et minusresultat på 33,2 millioner dollar i samme periode i fjor.

Riggselskapet Seadrill, som er grunnlagt av Fredriksen, var også ute i ilden med kvartalsrapportering før børsåpning. På bunnlinjen fremgår det et tap på 16 millioner dollar i kvartalet, av en omsetning på 269 millioner dollar. Driftsresultatet endte på 20 millioner dollar.

Markedsaktørene sendte Frontline og Seadrill henholdsvis opp 2,2 og ned 2,3 prosent onsdag.

Flyselskapet SAS la på sin side frem sitt årsregnskap som viste et solid underskudd for perioden november i fjor til utgangen av oktober i år, onsdag morgen. SAS-aksjene som handles ved Oslo Børs falt totalt 2,1 prosent etter regnskapsrapporten.

Øyne mot USA

Onsdag imidlertid mye handle om USA, der den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell vil holde tale utpå kvelden.

Powells tale kommer etter at flere av Fed-medlemmene allerede har vært ute å formidlet sitt syn på det markedet og sentralbanken er mest opptatt av om dagen: Inflasjonen.

– Skal vi sammenfatte, synes det som om Fed nå er opptatt av å holde forventningene til selve rentenivået oppe, selv om Fed er i en fase hvor de tar ned tempoet i renteøkningene, oppsummerer Handelsbankens Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport onsdag.

Utviklingen ved de amerikanske børsene har vært laber så langt denne uken. Tirsdag kveld norsk tid fortsatte de amerikanske indeksene nedgangen etter kraftige fall mandag. Teknologitunge Nasdaq falt 0,6 prosent, mens S&P var ned 0,2 prosent.

Handelsbanken skriver at det ligger an til en dobbel renteheving på 50 basispunkter fra Fed i desember.

– Perioden med triple rentehevinger er nå tilbakelagt, men Fed er nok opptatt av å opprettholde forventningene om at styringsrenten er videre på vei mot femtallet.

– Engstelige for smittesituasjonen

I tillegg har usikkerhet knyttet til veien videre for Kinas strenge koronapolitikk og protester i landet, preget markedene stort så langt denne uken.

– Investorene verden over, er tilsynelatende engstelige for smittesituasjonen i Kina og effektene av at myndighetene i landet har holdt fast på sin null-smitte politikk i over tre år, skriver Nordnets Roger Berntsen i en morgen oppdatering onsdag.

På en pressekonferanse tirsdag kunngjorde de kinesiske myndighetene at de vil sette opp farten for å sikre at en større andel eldre personer vaksineres mot korona.

– For markeder, husholdninger og bedrifter er det viktig at man nå kan se en ende på nullsmitte-strategien og en bedring av økonomien, sa sjefanalytiker med fokus på Kina i Danske Bank, Allan von Mehren om uttalelsene fra de kinesiske myndighetene.

Utviklingen ved asiatiske børser har vært variabel onsdag, etter en relativt bred oppgang tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.