– Det som er viktig de neste ukene er at det er rapporteringssesong med en rekke kvartalsrapporter. Markedet kommer til å se på resultatene og signalene som gis i rapportene, sier Isabelle Thompsen, porteføljeforvalter i Gjensidigestiftelsen.

Siden februar har koronapandemien og den fallende oljeprisen gjort at børser over hele verden har svingt voldsomt. Fra slutten av februar til midten av mars falt hovedindeksen på Oslo Børs mer enn 30 prosent, men har nå hentet seg noe inn igjen.

Mener signalene er det viktigste

Porteføljeforvalter Isabelle Thompsen i Gjensidigestiftelsen.
Porteføljeforvalter Isabelle Thompsen i Gjensidigestiftelsen. (Foto: Privat)

Hvor mye bedrifter taper på de inngripende tiltakene regjeringer over hele verden har innført, vil delvis vise seg i tiden fremover, når kvartalsrapporter for årets første kvartal legges frem. Thompsen i Gjensidigestiftelsen tror imidlertid ikke at resultatene blir det viktigste for markedene.

– Det er en del nedjustering som allerede er priset inn, så det som kanskje er mest viktig er signalene selskapene sender ut. Hvordan ser de for seg fremtiden og utviklingen, hvordan ser de for seg veksten fremover.

Hun mener at man er forberedt på at kvartalet har vært svakere enn ventet for en rekke bedrifter, og at investorer nå tenker mer langsiktig når de kjøper aksjer.

– Fokuset vil nok ikke være på hvor mye inntjeningen faller, men hvor lenge man kan forvente å ha denne usikkerheten.

– Har normalisert seg til en viss grad

Til tross for at det fremdeles er mye usikkerhet i markedet, tror Thompsen at perioden med de største svingningene ligger bak oss.

– Det er fortsatt mye volatilitet, men det kan være at den sterkeste er over. Samtidig så er det mye usikkerhet knyttet til gradvis gjenåpning av økonomien, og hvis det kommer noen negative overraskelser så vil vi nok se mye svingninger.

Hun tror mye vil avhenge av den gradvise gjenåpningen av samfunnet fremover.

– Det er veldig lite vi vet om viruset, og en eller to negative nyheter kan være med på å spike markedet.

– Helsesektoren er vanskelig

Til tross for at den siste tiden i stor grad er preget av fallende aksjekurser, er det globalt en rekke helseselskaper som har vokst på nyheter knyttet til koronapandemien.

I Norge er blant annet selskapet Softox Solutions, som har utviklet et nytt desinfiseringsmiddel, verdt tre ganger så mye i dag som ved inngangen av mars.

Thompsen mener imidlertid man bør være varsom med å investere i sånne selskaper.

– Det er en sektor som er veldig vanskelig og som krever mye forståelse og oppfølging. Det er mye spekulering rundt mulige medisiner, og ofte overreagerer markedet på rykter. Det er viktig å gjøre en god jobb for å finne ut hvor mye som kan prises inn, og hvor mye som er ren spekulering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.