Mandag morgen er det bekreftet at 80 personer i Kina har dødd som følge av spredningen av det sars-lignende viruset corona. Store selskaper har midlertidig stengt lokaler og har anbefalt arbeidstagere å jobbe hjemmefra.

Frykten for videre spredning førte til et bredt børsfall i Asia mandag morgen, og Oslo Børs er ned 2,3 prosent.

- Den stadige spredningen av coronaviruset skremmer markedene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Sammenligner med sars

Sjeføkonomen sammenligner dagens coronavirus-utbrudd med sars-epidemien fra tidlig 2000-tall.

– Sars-utbruddet, som varte fra november 2002 til juli 2003, bidro til resesjon i Hongkong, hvor utbruddet var verst, men økonomien tok seg kraftig opp så snart utbruddet var under kontroll, skriver hun.

Hun tror at det er Kina som vil rammes hardest denne gangen.

– Påvirkningen blir nok uansett størst lokalt i Kina hvor utbruddet har sin opprinnelse. Sektorer som reiseliv, detaljhandel og energi er ventet å kunne bli mest påvirket, mens helse- og farmasiselskaper kan komme til å tjene på krisen, skriver hun.

Sprer seg

En rekke selskaper i Kina har utvidet ferien i forbindelse med kinesisk nyttår, avlyst arrangementer og innført karantene. I helgen utvidet kinesiske myndigheter den ukelange nyttårsferien med tre dager, til 2. februar, for å hindre ytterligere spredning av viruset, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig er det femte tilfellet av viruset påvist i Australia, mens Singapore har varslet at utbruddet vil ramme landets økonomi i 2020.

Fredag stengte samtlige toneangivende indekser i rødt på Wall Street etter at det andre tilfellet av viruset ble påvist i USA, nærmere bestemt i Chicago i delstaten Illinois. Samleindeksen S&P 500 opplevde det største fallet på børs fredag forrige uke siden oktober i fjor, ifølge Bloomberg.

Oljeprisen faller og gullprisen stiger

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets peker på coronaviruset som årsak til det urolige markedet i Kina, og spår urolige aksjemarkeder i tiden fremover.

– Poenget er at det får noen negative effekter på økonomien. Man frykter at veksten i Kina kan avta en periode, det svekker aksjemarkedet. Det virker ikke som om uroligheten kommer til å avta med det første, sier han.

Bernhardsen mener imidlertid aksjemarkedet er blitt veldig mottagelig for negative nyheter.

– Oljeprisen var på vei opp mot 70 dollar fatet, mens nå er den under 60, så det er et betydelig fall, og den største effekten for oss. Så er det ikke sånn at en oljepris på 60 dollar fatet er skummelt for norsk økonomi, men det påvirker jo.

Analytikerne i SEB deler samme oppfatning, og skriver i sin morgenrapport at coronaviruset fortsetter å tynge markedene med relativt store børsfall mandag morgen.

– Urolighetene for effektene av smittespredningen gir relativt store avtrykk også på andre markeder med oljeprisen ned under 60 dollar, mens tiårige amerikanske statsrenter faller til det laveste nivået siden oktober i fjor. Gullprisen stiger og yen styrkes, skriver analytikerne.

«Nok til at investorene selger unna»

I en rapport skriver også Kyrre Aamdal i DNB Markets at coronaviruset har smittet over i markedene.

– Overskriftene om økningen i antall smittede og døde er nok til at investorer selger unna risikofylte papirer, skriver seniorøkonomen.

Japanske yen, som regnes som en trygg valuta i urolige markeder, har styrket seg med 0,4 prosent mot dollar siden fredag morgen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.