Torsdag overrasket inflasjonstall fra verdens største økonomi: Den voldsomme prisveksten dempet seg i oktober, og den dempet seg mer enn ventet på forhånd. Det utløste en børsoppgang av et kaliber vi ikke har sett siden 2020. Teknologitunge og rentesensitive Nasdaq Composite steg over syv prosent.

Ukens siste handelsdag ble ikke like vill som torsdag, men indeksene endte likevel opp – med god drahjelp fra store teknologiganter som Apple, Meta og Tesla.

I uken som kommer blir det spennende å se om optimismen fortsetter, og ikke minst høre hvordan representanter for den amerikanske sentralbanken (Fed) uttrykker seg om hva de tenker om tiden fremover, påpeker sjefstrateg Erica Dalstø i SEB.

– Det var absolutt et godt tegn at inflasjonstallene tidligere denne uken kom inn lavere enn ventet. Renten kan toppe ut på lavere nivå enn man hadde trodd. Jeg tror tiden for triple rentehevinger er over.

Også Olav Chen i Storebrand er ganske trygg på det ikke kommer en ny heving av styringsrenten i desember som er tre ganger kraftigere enn normalen, altså 0,75 prosentpoeng i stedet for 0,25.

– Fed vil gå ned til hevinger på 0,5 prosent. Nå kan Fed potensielt gå til enkelthevinger, dersom økonomien begynner å sakke akterut enda kjappere, sa porteføljeforvalteren til DN før helgen.

For inflasjonen er fortsatt svært høy, og det blir flere renteøkninger i USA, understreker også Dalstø.

– Det er ennå ikke slik at Fed planlegger å snu og ser for seg når de kan begynne å kutte renten igjen. Der er vi ikke ennå – det vil ta tid å komme dit. Flere rentekutt og en strammere pengepolitikk er fortsatt helt nødvendig for å få inflasjonen under kontroll, sier hun.

Inflasjonsoverraskelsen

Nettopp derfor blir det interessant å følge med på hva sentralbankens representanter tenker om det som skjedde i uken som gikk. Hvordan de ser på de overraskende inflasjonstallene som kom inn på torsdag, og hva som må til i tiden fremover, understreker hun.

Nye detaljhandelstall, boligdata og regionale industritall er også noe markedet venter spent på, legger Erica Dalstø til.

Torsdag var den beste dagen på de amerikanske børsene siden oktober 2020.

Investorene pustet lettet ut etter at inflasjonen i USA i oktober for første gang siden februar var lavere enn åtte prosent. Totalinflasjonen var på 7,7 prosent på årsbasis, mens det på forhånd var ventet en prisvekst på 7,9 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energi- og matvarer, kom på 6,3 prosent – mot ventede 6,5. Denne var på 6,6 prosent måneden før.

Sulten på gode nyheter

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea er spent på om den gode følelsen vil holde seg.

– At markedet gikk helt av skaftet etter disse inflasjonstallene sier jo noe om hvor sultent markedet er på positive nyheter. For gode var jo ikke tallene. Inflasjonen er fortsatt altfor høy, sier han.

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea ser sulten på gode nyheter ute i markedet.
Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea ser sulten på gode nyheter ute i markedet. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Vil oppgangen i nedgangen fortsette? Eller vil det komme nye nedturer? Jeg tror mange vil følge med på hva Fed-representantene sier om tiden som ligger foran oss, tilføyer han.

– Hva tenker de om inflasjonstallene som kom i forhold til renten? Ser de på dette som et skritt i riktig retning? sier Bernhardsen, og legger til at det ikke kommer veldig viktige nøkkeltall den kommende uken som kan gjøre oss noe klokere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.