– Inflasjons- og rentefrykten er ennå ikke toppet ut. Inflasjonsfrykten henger som en sky over oss, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Kapitalforvaltning.

Den amerikanske sentralbanken har et mål om å holde prisveksten – inflasjonen – på om lag to prosent, men har sagt at den vil tolerere at prisveksten ligger litt over denne en stund. Stiger inflasjonen til i snitt over to prosent, kan sentralbanken komme til å sette opp styringsrentene, noe som vil gi høyere renter både i USA og ellers. Høyere renter gjør, alt annet like, aksjer mindre attraktivt som investering.

De lange rentene gikk riktignok noe ned i uken som gikk, men Chen venter at de vil stige fremover.

– Alle venter på den store gjenåpningen i andre halvår, og både USA og Storbritannia har kommet langt i vaksineringsprosessen. Når åpningen skjer står folk klare til å skyte mye penger inn i realøkonomien. Du så bare hvordan folk oppførte seg i London da gjenåpningen startet: De flokket til puber og butikker for å bruke penger. Og i USA fikk forbrukerne nylig rause sjekker fra president Joe Bidens krisepakke, sier Olav Chen.

– Når folk begynner å bruke mer penger igjen, vil dette neppe gi mindre frykt for prisvekst og stigende renter, tilføyer han.

Tror på gjenåpning omtrent som ventet

Markedet reagerte ikke spesielt mye på nyheten om alvorlige bivirkninger knyttet til Johnson & Johnsons vaksine i uken som gikk. USA har pauset vaksinen inntil videre, og vaksinen er ennå ikke tatt i bruk i Europa.

Det er uklart hva som skjer med både AstraZenecas og J&Js vaksiner i Norge. Olav Chen sier at vaksinenytt alltid er på agendaen, men ligger latent i markedet.

– Det kommer hele tiden vaksinenyheter, noen er gode, andre er dårlige. Men til syvende og sist vil man få fullført vaksineringen omtrent som planlagt både i USA og Europa, slik situasjonen er nå. Selvfølgelig kan det dukke opp nye mutanter som kompliserer bildet, men så langt ligger det an til at gjenåpningen vil gå omtrent som ventet, selv om vaksineringen skulle bli utsatt noen uker, sier Chen.

Pandemien vil gradvis miste grepet på økonomien

Heller ikke Nordea tror at skuffende vaksinenytt vil prege markedet nevneverdig.

«Det ser ut til at det etter hvert vil være mer enn nok av andre vaksiner til å dekke etterspørselen», skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordeas ukerapport.

Denne uken ble eksempelvis de dårlige nyhetene om at Johnson & Johnson-vaksinen settes på vent fulgt opp av nyheter om at EU vil motta mye mer av Pfizer-vaksinen i andre kvartal enn ventet.

«Hovedhistorien er fortsatt at pandemien gradvis vil miste grepet på økonomien, og noen uker tidligere eller senere betyr ikke så mye for markedet», skriver Bruce og Bernhardsen.

Resultatsesongen i gang

I uken som kommer legger flere selskaper både internasjonalt og på Oslo Børs frem resultater for første kvartal i år.

Av norske selskaper legger blant annet XXL, Gjensidige Forsikring, seismikkselskapet PGS og Yara frem resultater.

Ellers offentliggjør den europeiske sentralbanken ECB sin rentebeslutning på torsdag. Bruce og Bernhardsen i Nordea Markets venter ingen endringer fra ECB, men tror at sentralbanksjef Christine Lagarde vil opprettholde signalet om at sentralbanken vil støtte økonomien videre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.